Monday, March 3, 2014

ucraïna: què està en joc?

què se'n ha fet de l'esperit olímpic?
Recordar que tens compatriotes que viuen en minoria més enllà de les teves fronteres, crear un conflicte amb les altres comunitats amb qui conviuen i arribar amb el teu exèrcit per alliberar-los de la tirania, és un vell truc que Hitler va aplicar per primera vegada amb la minoria alemanya que vivia a la regió de Sudetenland. Aquesta minoria, que havia demanat la seva annexió a Alemanya el 1919 i va ser adherida a la República Txeca, va veure el seu objectiu realitzat amb l'ocupació alemanya del'1 d'octubre del 1938, segellada pels acords de Munic del mateix any.

Més tard, hem tingut l'oportunitat de veure un munt d'altres exemples: entre ells, la invasió de Xipre per l'exèrcit turc el 1974 i la creació de la República Turca del Nord de Xipre; la invasió de les antigues repúbliques iugoslaves per les tropes sèrbies el 1992, en aplicació de les idees de la Gran Sèrbia i sota el comandament de Slobodan Milošević; el truc d'enfrontar les poblacions russòfones a les de les noves repúbliques bàltiques als anys 90's no els va sortír bé, però el govern rus va aprendre la lliçó i el truc va sortir millor a Moldàvia, amb la creació de la República Moldava de Transnístria i, més tard, després de la invasió de Geòrgia, amb la creació de la República d'Ossètia del Sud.

Amb la lliçó apresa, ara és el torn de Ucraïna?  Perdoneu-me, però no estic massa segur que ningú sàpiga massa bé a què està jugant en aquest país.

Si que estic segur que Putin està fent abstracció de com van acabar Hitler i Milosevic. I que, a la llum del resultat de les seves darreres jugades al Caucas, es considera a sí mateix un estratega de primera. Però molts russos l'estan advertint que la seva obsessió per la política europea l'està fent oblidar el fort moviment migratori dels russos orientals, que s'estan desplaçant a la part europea de la federació buscant un millor nivell de vida, mentre que Sibèria s'està poblant de xinesos que, potser un dia, li surtin amb el vell truc. Mentre tant, Xina està mostrant una actitud molt comprensiva amb la política de Rússia a Ucraïna.

Ara mateix però, m'inquieta molt més saber a què estan jugant la UE i els USA, donant suport als moviments nazis que s'han infiltrat, i com!, entre els manifestants que han fet caure el govern ucraïnès: algú està interessat en que ens tornem a trobar amb una situació similar o més perillosa que la hongaresa? I ja de pas, seria interessant que la baronessa Ashton (Alt representant de la la política estrangera de la UE) expliqués perquè es dedica a passar-li públicament el raspall a una dels polítiques més corruptes que ha tingut Ucraïna (Yulia Tymoshenko), discutint amb ella la creació d'un grup de treball sobre la represa dels programes d'ajuda financera de la UE. Parafrasejant a Shakespeare podríem dir que Something is rotten in Ukraine.

No comments: