Sunday, March 2, 2014

andrés boix: el model suís aplicat al país valencià?

Andrés Boix, professor de Dret Administratiu de la Uni de València, co-autor amb Guillermo López del bloc satíric La Paella Rusa a La página definitiva, col·laborador de eldiario.es o de el país, és un tio que he descobert fa pocs anys i amb qui comparteixo moltes de les seves opinions.  Per exemple, quan diu que el model autonòmic espanyol ha acabat generant 17 copies d'Espanya i 17 copies de Madrid que han acabat traslladant el model centralitzador de l'estat a les comunitats autònomes (1).

El que avui m'agradaria compartir amb tu és un article que es va publicar el passat 29 de Gener a La Paella Rusa, Helvetize it! -una nova planta per als valencians ... del que els catalans de més al nord faríem bé de treure unes quantes lliçons.

Es tracta d'una critica del darrer llibre de l'Andrés Boix (2) que s'ens presenta com una reflexió general sobre quin hauria de ser el paper de l’Administració autonòmica: un foment del federalisme d’execució i d’experimentació, que hauria de suposar una minva de la mida de l’Administració Autonòmica i una transició cap a una Generalitat centrada en la supervisió, la direcció estratègica i l'oferta d'una xarxa de seguretat als ens comarcal-cantonals per a les competències que no siguen capaces d’exercir.

La proposta es concreta en desdibuixar -bàsicament, treure- les competències de les Diputacions Provincials, una potestat amb què la Generalitat compta, per habilitar allò que la premsa valenciana ha interpretat, amb una lectura ràpida del llibre com a “Supercomarques” (3), que prendrien competències de l’Administració Municipal -per la via de concertació, direcció estratègica i mancomunació- de les mateixes Diputacions (4), i de la pròpia Administració Autonòmica, via descentralització. En certa manera, la proposta passa per generar una mena de cantons a la manera suïssa, capaços alhora de competir en la creació i elaboració de polítiques públiques i de col·laborar per executar-les millor

Pots trobar el vídeo amb la conferència de presentació del llibre d'en Andrés Boix al canal youtube de TirantTV (Associació Cívica Valenciana Tirant lo Blanc). Es un xic llarg i podria ser més concret i millor estructurat, però crec que és un bon complement de l'article.


 (1) Per exemple, la província d’Alacant, amb al voltant de 2 milions d’habitants, té més població que la gran majoria d’autonomies i es dóna la paradoxa que decisions de proximitat, com el traçat dels autobusos interurbans, s’hagen de decidir (des de València) a 200 km de distància.
(2) Andrés Boix: Una nova planta per als valencians, pots descarregar-te gratuïtament la versió PDF a les pàgines de la Fundació Nexe. El subtítol del llibre es presenta així: Possibilitats i límits per a l’organització política i administrativa del País Valencià dins la Constitució de 1978.
(3) L'Andrés Boix comenta que moltes des les super-comarques i mancomunitats funcionals han estat cartografiades per en Joan Carles Membrado (Departament de Geografia, Universitat de València)
 (4) Mi padre estaba muriéndose, con Alzheimer, en un hospital de Jaén (...) A las cinco de la mañana, dos horas antes de morirse, mi padre se incorporó y yo, que estaba dormilado porque esa misma noche había tocado en Córdoba, me desperté muy soliviantado. Lo miré fijamente y le oí pronunciar la que sería la última frase de su vida: "¿de dónde sacarán tanto dinero las diputaciones?" (Joaquin Sabina, Biografia).

No comments: