Tuesday, March 22, 2016

canvi climàtic: de què estem parlant en realitat? (2)

El passat 16.03 vaig penjar tres noticies a la meva pàgina de Google+ . Al primer dels articles de la sèrie et presentava la noticia de l'adquisició pel govern de Kiribati de 22 km2 de terra a Naviavia (Fidji) com refugi pel seu poble, quan els 33 atols dispersos a través del Pacífic estiguin submergits sota el mar a causa de l'escalfament global ... 


Avui també m'agradaria parlar-te d'un article publicat per Gizmodo (1) a finals de l'any passat sobre el problema del desplaçament de poblacions a causa de l'escalfament global i la pujada del nivell del mar. L'article ens parla de l'eventual desplaçament de la població de Kiribati a Naviavia (Fiji), el de la població de les illes Marshall a Springdale (Arkansas, USA) i el de la població de les illes Maldives encara a decidir entre Australia, la Índia, o Sri Lanka.

I dins de la discussió sobre el desplaçament de les poblacions, va cridar-me l'atenció l'enllaç amb la pàgina d'una ONG: Displacement Solutions, que declara tenir com objectiu la recerca de solucions al desplaçament climàtic.
Durant l'última dècada hem estat treballant al camp, en alguns dels països més afectats pel canvi climàtic, de Bangla Desh i Kiribati, a Panamà i les Maldives. Gran part del nostre esforç es dirigeix ​​cap a la recerca de terres i habitatges per a les comunitats que ja s'enfronten o estan en perill de perdre les seves llars pels efectes del canvi climàtic.

Treballem amb una àmplia gamma de socis: les comunitats afectades pel desplaçament climàtic, organitzacions de base, els governs, les Nacions Unides i altres organismes internacionals, organitzacions no governamentals i institucions acadèmiques.
Però un dels paràgrafs de la pàgina de Displacement Solutions que més han retingut la meva atenció, i sobre el que vindré més endavant en un altre de les entrades de la sèrie ha estat aquest:
La humanitat mai s'ha enfrontat a un repte més gran que el del canvi climàtic. Si bé els seus efectes més dramàtics: per exemple la immersió completa d'estats insulars com les Maldives, encara no han arribat, els desastres climàtics ja s'estan desplaçant a desenes de milions de persones a tot el món cada any. Durant les últimes dècades, els desastres naturals han augmentat en força i freqüència, obligant a centenars de milions de persones a abandonar casa seva en un intent per sobreviure. Com les recents inundacions, tempestes i sequeres han mostrat, el sistema actual no està preparat per respondre eficaçment a l'enormitat d'aquest desafiament.
Finalment, m'agradaria presentar-te el darrer article que vaig penjar sobre aquesta temàtica. Es tracta d'una noticia publicada a Inside Climate News (2), on pots veure que no cal anar a cap lloc remot al bell mig del pacific o de l'indic per veure els efectes de l'elevació del nivell del mar: això està passant ja als USA. L'article ens parla d'un programa de $48 milions del U.S. Department of Housing and Urban Development (HUD), pel desplaçament de la tribu Biloxi-Chitimacha-Choctaw de l'illa de Jean Charles (Louisiana, USA).

El problema però no sembla que sigui tant important pel que està passant ja avui en dia, sinó perquè hi han equips d'investigadors que ens diuen que les conseqüències de les emissions ens acompanyaran durant milers d'anys (3).


  1. Kelsey Campbell-Dollaghan (2015): How Three Countries Being Engulfed By The Ocean May Relocate Gizmodo, 02.12.2015
  2.  David Hasemyer (2016): Native American Tribe Gets Federal Funds to Flee Rising Seas. InsideClimate News. 16.03.2016
  3. Peter U- Clark et al. (2016): Consequences of twenty-first-century policy for multi-millennial climate and sea-level change. Nature Climate Change. Published Online 08.02.2016 DOI: 10.1038/NCLIMATE2923. 2016 Macmillan Publishers Limited  // Damian Carrington (2016): Sea-level rise 'could last twice as long as human history'. The Guardian. 08.02.2016

No comments: