Sunday, March 27, 2016

tomàquets al desert regats amb aigua de mar

Avui m'agradaria compartir amb tu un article que vaig llegir el passat dijous a una publicació australiana: Renew Economy (1) sobre la construcció d'una planta d'energia solar concentrada: en anglès, Concentrated Solar Power (CSP) (2), que subministrarà electricitat, calor i aigua de mar dessalinitzada per conrear tomàquets en una zona àrida però relativament propera a la costa a 300 km al N de Port Augusta, al Spencer Gulf (Australia).

La torre que recull la llum transmesa per 23'000 miralls (3) està lligada a una turbina de vapor dissenyada per una companyia danesa: Aalborg. Aquesta companyia té una gran experiència internacional, on cal destacar la seva col·laboració en la primera planta comercial del món de CSP: la Planta Solar 10, al Soluca Complex d'Abengoa (4) (Sanlúcar la Mayor, Sevilla).

El concepte de la granja integrada ha estat desenvolupat per una companyia britànica: Sundrops Farms (5), que ha recollit la gran experiència de molts anys de recerca al voltant del que hom coneix com: Seawater Greenhouse (6) i que la companyia presenta així a la seva pàgina:
L'hortícola industrial consumeix aigua i energia intensivament. Són recursos finits, cada cop més escassos i a un preu creixent que, en algunes region representen fins el 70% de les despeses totals de l'explotació. En raó d'aquestes limitacions, Sundrop Farms ha desenvolupat unes tecnologies destinades a aprofitar l'energia del sol i l'aigua del mar per produir aigua dolça per al rec, la producció d'electricitat i la climatització dels hivernacles. El sistema de ventilació també utilitza aigua de mar per netejar i esterilitzar l'aire, el que fa possible un control natural de les plagues (...)

A diferència dels hivernacles clàssics que utilitzen aigua subterrània pel rec, gas per a la calefacció i electricitat per a la refrigeració, el Sistema Sundrop es basa en l'aigua de mar i la llum solar per les seves necessitats d'energia i aigua. També utilitzen el CO2 (que pot ser de fonts sostenibles) i nutrients per estimular el millor rendiment possible dels cultius.
I com la reducció dels costs no ho és tot, afegir que aquesta explotació crearà 175 llocs de treball i que Sundrops Farms s'ha assegurat la sostenibilitat de la planta amb un contracte exclusiu per al subministrament dels tomàquets durant 10 anys amb la cadena de supermercats Coles .


  1. Vorrath, Sophie(2016): Solar power tower goes up in Australian desert, ready to grow tomatoes. Renew Economy. 24.03.2016 
  2. Wikipedia: Concentrated solar power.  Abengoa: How does a solar power tower work?, Youtube, 03.09.2014
  3. Que, encara que no t'ho creguis, no és gran cosa comparat amb els més de 170'000 miralls de la planta més gran del món: Ivanpah Solar Power Facility, al Desert de Mojave, California
  4. Wikipedia: PS10 Solar Power Plant, Solucar Complex. Abengoa: La Plataforma Solúcar de Abengoa, de la mano de nuestros expertos, Youtube, 10.06.2015
  5. SundropFarmsTV: Sundrop Farms February 2016, Youtube, 22.03.2016
  6. Wikipedia: Seawater Greenhouse



No comments: