Tuesday, March 15, 2016

high levels of HDL cholesterol don't reduce heart risk

Segons un estudi de la Universitat de Cambridge publicat a Nature el passat 10.03.2016 (1), algunes persones amb alts nivells de colesterol "bo" tindrien un alt risc de patir una malaltia de cor.

Fa molt de temps que 'sabem' que consumir oli d'oliva, peix i nous augmenta els nivells de la lipoproteïna d'alta densitat (HDL): més comunament conegut com a colesterol bo. I que fent això estem prevenint el risc d'un atac de cor.

El cas és que els assajos clínics que va fer l'equip d'investigadors elevant la dosi de HDL va demostrar que el risc d'un atac de cor no disminuïa, el que els va fer pensar que les persones amb alts nivells de colesterol bo estarien patint una rara mutació d'un gen conegut com SCARB1, que afecta a una de cada 1.700 persones que tenen nivells molt alts de colesterol bo i tindrien un risc de 80% de patir una malaltia del cor. Altres experiments van mostrar que aquesta mutació estaria impedint que el HDL es pogués desfer-se del greix que havia recollit al fetge per al seu processament.

Adam Butterworth, un dels investigadors, va declarar a la BBC (2):
Aquest és un dels primers estudis que mostren que algunes persones que tenen alts nivells de colesterol "bo" en realitat tenen un major risc de patir una malaltia de cor, el que desafia tots els nostres coneixements convencionals sobre si el colesterol "bo" protegeix a les persones d'aquestes malalties o no.  S'han realitzat enormes esforços dedicats als fàrmacs que augmenten el HDL confiant en què tindran el mateix impacte que les estatines, que fan baixar el colesterol dolent. Però ara tenim dubtes de que fer pujar el HDL pugui resultar útil .
Tot i els resultats, els investigadors insisteixen en què els nivells alts de HDL segueixen sent una eina valuosa en la prevenció del risc d'un atac de cor. Daniel Rader, de la University of Pennsylvania, va afegir:  Volem millorar els tests genètics per estar segurs que les persones amb alts nivells de HDL no estan patint una mutació del gen SCARB1 que tingui com a resultat un alt nivell de HDL que no solament no protegeix, sinó que fins i tot pot augmentar el risc d'una malaltia cardíaca.
Peter Weissberg, metge director de la British Heart Foundation, ha afegit que cal seguir investigant per entendre la complexa relació entre l'HDL i el risc de malalties del cor: Només mitjançant la comprensió de la biologia subjacent que vincula el HDL-C amb els atacs de cor podem desenvolupar nous tractaments per a prevenir-los.


  1. Heidi Ledford (2016): 'Good' cholesterol mutation linked to heart disease. Nature doi:10.1038/nature. 2016.19543. 10.03.2016 
  2. James Gallagher (2016): 'Good' cholesterol not always good, study suggests, BBC News Website. 11.03.2016

No comments: