Wednesday, March 9, 2016

what really happens when you mix medications?



Transcripció de paràgrafs seleccionats de la conferència: Sóc informàtic i especialista en tractament de dades i, segons la meva opinió, l'única esperança -només esperança- per comprendre les interaccions entre medicaments és aprofitar la gran quantitat de diferents bases de dades per tal d'esbrinar quan es pot utilitzar la combinació de medicaments de manera segura i quan és no tan segur combinar-los.

Vam començar els nostres tests de recerca de dades amb dos fàrmacs: paroxetina o Paxil, un antidepressiu; i pravastatina, vs Pravachol, un medicament que permet reduir el colesterol (...) Hi ha milions de nord-americans que els prenen: uns 15 milions de prenen paroxetina i gairebé 15 milions la pravastatina. Aproximadament un milió prenen els dos (...) Com recordatori dir que si, amb una glucosa al voltant de 90 mg/dl no se't considera diabètic, el teu metge pot començar a diagnosticar-te aquesta malaltia crònica si tens valors igual o superiors a 120 mg/dl. Nosaltres vam poder constatar que la combinació dels dos medicaments havia fet augmentar la glucosa dels pacients en valors entre 20 i 60 mg/dl. Més tard vam confirmar el resultat d'aquests tests amb experiments amb rates de laboratori (...)

Malgrat això, vull afegir un parell de coses. La gent no es limita a utilitzar parells de medicaments alhora. Com he dit abans, hi ha pacients que utilitzen tres, cinc, set, nou medicaments. I els efectes secundaris dels medicaments, han estat estudiats -quan ho han estat!- pel que fa a la seva interacció per parelles de fàrmacs: A i B, A i C, A i D ... Però què passa quan un pacient pren els fàrmacs: A, B, C, D, E, F, G tots junts? Potser interactuen entre si de manera que són més eficaços o provoquen efectes secundaris inesperats? Francament, no tenim idea. És un camp obert perquè puguem utilitzar les bases de dades per tractar de comprendre la interacció dels fàrmacs (...)

L'última cosa que vull dir és que, en aquest cas, ens trobem amb dos fàrmacs que causen realment problemes. Un augment de la glucosa a la sang que pot transformar els malalts en diabètics. Raó per la qual s'hauria d'utilitzar la combinació dels dos medicaments amb molta cura, potser no junts, i prendre decisions raonades quan s'estan prescrivint. Però també hi ha una altra possibilitat. Podríem haver trobat dos o tres fàrmacs que interactuen d'una manera beneficiosa. Podríem haver trobat nous efectes en la combinació dels fàrmacs que, en lloc de causar un efecte secundari negatiu, podrien transformar-se en un tractament nou i innovador per a malalties que actualment no tenen tractament o que tenen tractaments que no són realment eficaços. Recordem que la majoria dels grans avenços en els tractaments actuals - per al VIH, la tuberculosi, per a la depressió, per a la diabetis - són el resultat d'un còctel de fàrmacs. Cal seguir investigant!

(enllaç a la transcripció en anglès del vídeo aquí)

No comments: