Friday, December 23, 2016

swiss fondue at diablerets - deutsche welle (2012)


Fa uns dies va fer-me gràcia veure aquest vídeo que la penya de Deutsche Welle dedicava en 2012 als plats típics de nadals al nostre país. Què menja la penya a Suïssa per Nadal? Jo diria que el mateix que a d'altres llocs, que tot depèn del lloc on vingui o de la penya amb la que passi les festes. Sí, ja sé que no era la resposta que t'esperaves. Però com tu també saps que els tòpics me produeixen urticària, me permetràs que't resumeixi una enquesta de la cadena supermercats Coop que van publicar a l'edició suïssa del 20 Minutes en desembre del 2011: «La barrière de rösti au menu de Noël».
Segons aquesta enquesta, gairebé la meitat dels suïssos menjaríem una fondue xinesa o bourguignonne per Nadal, i un 20% preferiríem un filet de boeuf en croûte (el 23% dels homes i només el 13% de les dones). L'enquesta també realitza que ha avançat el consum del peix i el salmó, presents a un 30% dels menús de Nadal: però sols en un 12% a la Suïssa alemanya. Un 25% de francòfons menjaria gall dindi, oca o ànec, contra un 5% de germànics. A més d'un germànic sobre 10 li agradaria menjar pernil o paleta de pernil fumat, contra només a 1 de cada 25 francòfons. Al 46% dels francòfons els agradaria menjar a casa, contra un 30% dels germànics. Però un 20% de germànics prefereixen menjar amb familiars o amics, contra un 12 % de francòfons. 
Com ets una persona intel·ligent i ja saps que ni els italians mengen tots els dies spaghettis, ni els valencians només mengen que paella, ja t'hauràs imaginat el que val aquesta enquesta. Podria continuar dient-te que se m'ha indigestat una estadística que no resisteix a la comprobació dels seus resultats per una calculadora de fira. Però pots seguir llegint els típics tòpics de l'article si et fa il·lusió.

Només afegiré que no hauria estat gens malament que l'enquesta hagués fet prova d'un xic de respecte per les minories: parlant també, per exemple, del que menja la població a la Suïssa italiana. De totes maneres, ja pots imaginar-te que poden haver més similituds entre el que pugui menjar la penya que treballa a les oficines d'una multinacional a Ginebra (francòfons) o a Zürich (germànics) que entre el que puguin menjar aquests grups si els compares amb que pugui menjar la penya que viu de les vaques als Alps de Vaud o a l'Oberland de Bern.



Si de veritat vols saber alguna cosa sobre la penya d'aquest país, més enllà dels típics tòpics dels que't parlava, mira't aquest anunci d'una marca de xocolates de les cooperatives Migros. Queda't amb que, malgrat l'esforç dels comercials per atreure l'atenció dels clients, aquests van a la seva bola i, la majoria, demostra que no n'ha de fotre res del show que'ls proposen!  Queda't també amb que els autors de la campanya ho han trobat normal des del moment en què han decidit publicar l'anunci.

No comments: