La maquinària propagandística del sistema està en marxa per anunciar-nos totes les calamitats que ens esperen el dia que Trump serà investit president, fent el possible per deixar-li en herència una nova guerra freda. Es la mateixa maquinària que sembla haver descobert amb sorpresa a finals de 2016 que, darrera del triomf electoral de Trump i de l'augment de la intenció de vot arreu dels partits populistes, hi ha un enorme descontent social enfront d'una desregulació i d'una globalització que només han beneficiat fins a la obscenitat a uns quants i empobrit a una majoria que no sembla compartir la passió per la psicopatia de la competitivitat.
La sorpresa que mostren alguns dels economistes i dels periodistes d'aquella maquinària és sorprenent. Hom voldria creure que, entre tertúlia i tertúlia, els hauria de quedar temps per llegir alguna cosa. Com per exemple els informes d'organitzacions com l'OCDE (1) que, ja a finals del 2011, publicava al seu canal youtube un vídeo (2) sobre la desigualtat entre rics i pobres als països membres d'aquesta organització. Només va tenir poc més de 180'000 visites, força més que l'edició actualitzada (3) del 2015, amb poc més de 20'000.
L'OCDE també va publicar un informe contra els efectes nefasts de la desigualtat a finals de novembre del 2015 que hom pot llegir en línia a la seva pàgina web (4) i un altre en novembre del 2016 sobre el mateix tema (5).
Al final de la pàgina de l'informe del 2015 hi han unes taules força interessants. Per exemple, si punxes a la columna 'Pauvreté relative %' per ordenar els països segons el seu percentatge de pobres és possible que't costin molt menys d'entendre els resultats de les darreres eleccions a la presidència dels USA i no necessitis escoltar els arguments dels experts de les tertúlies.
Les desigualtats entre rics i pobres continuen ampliant-se. A les dècades anteriors a la gran recessió, el creixement econòmic ja havia beneficiat de manera desproporcionada als grups amb alts ingressos, mentre que les llars amb baixos ingressos es van quedar enrere. Des de la crisi, les desigualtats han augmentat, i en molts països de l'OCDE, les desigualtats han arribat al seu nivell més alt des de que es recullen aquestes dades. Aquesta ampliació de la desigualtat d'ingressos a llarg termini no només planteja problemes d'ordre polític i social, sinó que també genera preocupacions econòmiques: la desigualtat de l'ingrés comença a pesar sobre el creixement del PIB, impulsat per la distància creixent entre el 40% dels menys rics i la resta de la societat. La qüestió de com invertir aquesta tendència i promoure oportunitats per a tots és una de les prioritats dels governs de molts països (4).
A principis de desembre del 2016, el redactor en cap d'un important magazine d'economia suís comentava l'informe de l'OCDE del 2015 (6) dient que: "malgrat el seu èxit econòmic, són molts els països que es veuen atacats cada cop més pels seus fracassos socials." La desigualtat essent el problema principal, l'informe trenca la teoria clàssica del "efecte de propagació" de la riquesa. En un altre paràgraf afegeix que: l'informe estableix una correlació directa entre el grau de desigualtat en una societat i l'esperança de vida, la depressió, l'obesitat, les taxes d'empresonament o homicidi, l'abús de drogues i el fracàs escolar. La seva conclusió: no és la riquesa qui fa la felicitat de la societat, sinó una major igualtat de condicions.
La pregunta que'm passa pel cap ara mateix és: a quin públic estan destinats els informes de l'OCDE si, de tota evidència, ni els polítics, ni els economistes ni els periodistes se'ls llegeixen? I si se'ls llegeixen, a què ve ara tanta sorpresa per l'augment d'intenció electoral pels partits populistes després de les polítiques amb les que han agredit durant anys als perdedors de la globalització ?
- OECD: Home, Wikipedia, Youtube
- OECD: Record inequality between rich and poor, 05.12.2011
- OECD: Rising inequality threatens social cohesion and growth, 21.05.2015
- OECD: Todos juntos ¿Por qué reducir la desigualdad nos beneficia?, 13.11.2015
- OECD: Inequality Update 2016 - Income inequality remains high in the face of weak recovery. 24.11.2016
- ZAKI, Myret: La honte tue la croissance, Bilan, 05.12.2016
No comments:
Post a Comment