Monday, January 16, 2017

stallman: free software for a free society


Com passa sovint amb la gent que realment és important, molt poca gent ha escoltat parlar mai de Richard Stallman (1) o de la Free Software Foundation (FSF). Podria parlar del Projecte GNU (2) de la idea del Copyleft (3), de les llicències Creative Commons (4) o fins i tot de Wikipedia (5). Però, just per esborrar l'estúpid gest de condescendència que sé que tindran alguns quan veuran físicament el personatge, deixa'm afegir també que Stallman està darrera de GNU/Linux (6), el sistema operatiu que equipa gran part dels servidors d'arreu del món, entre ells, el servidor al que estàs accedint per llegir aquesta pàgina. També el laptop al que he escrit aquest article (7)

El que avui m'agradaria compartir amb tu és un vídeo d'una conferència brillant en contingut i pedagogia de Stallman al TEDxGeneva del mes d'abril del 2014 (7). Pots trobar un resum en espanyol de la conferència a les pàgines de la Free Software Foundation (8), des d'on també et pots baixar el vídeo o els transparents que va utilitzar Stallman per la seva presentació.

Si tens problemes per seguir la conferència en anglès recorda que, abaix a la dreta, tots els vídeos de Youtube presenten al menys quatre botons. Visita aquesta pàgina per saber com utilitzar-los a fi de veure els subtítols en la llengua de la teva elecció. 

Donat que Stallman no domina només els llenguatges de programació, sinó que també parla en espanyol, també pots escoltar-lo en aquesta llengua en aquests vídeos:


Entrevista a Richard Stallman  a "La Nit al Dia" amb Mònica Terribas, 29.04.2004

Altres vídeos en espanyol:
Sense font o/i data identificada, solament la data a la que el vídeo va estar penjat a youtube:

  1. Wikipedia: Richard Stallman // Personal Site
  2. Wikipedia: Projecte GNU
  3. Wikipedia: CopyLeft
  4. Wikipedia: Creative Commons
  5. TEDxGeneva 2014: Freedom@Digital Age. Ricard Stallman: Free Software, Free Society
  6. Wikipedia: Linux
  7. from windows to linux: first stepsfrom windows to linux: install ubuntu on a pendrivefrom windows to linux: first configuration, que pots trobar a l'etiqueta:  dematerialization en aquest blog. També pots donar un cop d'ull a dos posts que he publicat recentment a la meva pàgina de Google+Tired of Windows? Switching to Linux Will Be Easy If You Know ThisThe Best Linux Distros for First Time Switchers from Windows and Mac.
  8. Free software, free society: Richard Stallman at TEDxGeneva 2014, Youtube, TEDxTalks, 12.06.2014
  9. RASATA, Jeanne: Richard Stallman y TEDx (spanish), Free Software Foundation, 21.08.2014

No comments: