Tuesday, January 24, 2017

neige industrielle

Neige industrielle. Versoix
(Genève), 01.01.2017
Ahir pel matí, abans d'anar a treballar, vaig deixar sortir el gat a les 04h30 i, mentre me bevia un cafè a la terrassa de casa, va sobtar-me veure que estava nevant. No era una gran nevada i la neu era molt fina. Però estava nevant! Se'm va fer molt estrany perquè MétéoSuisse no havia anunciat l'arribada de cap front, no feia vent, i estàvem sota una inversió tèrmica a -3.5°C (1).

Prop de les 10h00, ja a la feina, vaig tornar a sortir a beure'm un cafè i a fumar-me un pito a la terrassa de la cafeteria i vaig veure que tornava a nevar. Molt més fluixet que pel mati al barri, és cert. Però tornava a nevar.

Curiós per natura, vaig contactar un company de la feina que viu a un poble que està a 1000 m d'alçada al Jura i que en sap un munt sobre tot el que te a veure amb la neu. Va dir-me que es tractava d'un fenomen raríssim que pot donar-se en situacions d'inversió tèrmica, sobretot pel vapor d'aigua generat o provocat per les calderes: privades, industrials i, en el cas de la nostra vila, pel vapor alliberat o provocat per la central elèctrica de tractament de residus que aquests dies treballa a fons pel subministrament en aigua calenta de la xarxa de calefacció centralitzada que escalfa més de 1'000 edificis de la vila (2). També va parlar-me d'un poble al canto de Solothurn: Gerlafingen que, a 450m d'alçada i sota els efectes de la inversió tèrmica, el passat desembre estava cobert de neu, mentre els pobles dels voltants no ho estaven. La causa era una foneria que alliberava grans quantitats de calor i feia pujar l'aire humit que, a causa de les baixes temperatures, es condensava i es transformava en neu.

Vaig buscar a Google pel nom del poble i vaig trobar un article (3) on aquest fenomen es presentava sota el nom de 'Neige industrielle'. Vaig trobar una descripció més precisa del fenomen a les pàgines de MétéoSuisse (4) i de Météo France (5). Seguint amb Google vaig veure que, a França, aquest fenomen també és conegut amb el nom de 'Neige de pollution', i que aquest hivern aquest fenomen s'havia produït a diverses zones del nord del pais (6).

Si vols trobar una explicació més detallada d'aquest fenomen et proposo la lectura d'aquest article d'Olivier Liechti: Industrial Snow (7) on es detallen les seves característiques a la Suïssa Septentrional, i on es menciona un detall divertit que tampoc coneixia: El fenomen que es coneix com a "neu industrial" a Suïssa, es coneix amb el nom de "neu de la cervesa" a Munich, ja que es produeix als voltants de les instal·lacions d'eliminació de residus i de les plantes de producció de cervesa, acer i paper.



  1. En tornar a casa al vespre, Lluïsa va dir-me que cap a les 08h00 del matí també estava nevant al barri i que tant els cotxes com el carrer havien quedat enfarinats.
  2. Tridel. Usine de valorisation thermique el électrique de déchets. Chauffage à distance
  3. Talos, Christine: Une neige industrielle recouvre un village soleurois, 24 Heures, 19.12.2016
  4. Dos articles entre altres a les pàgines de l'Office fédéral de météorologie et de climatologie MétéoSuisse: Gelée blanche, givre et neige industrielle : quand le brouillard se forme en plein hiver, 08.11.2016 // Neige industrielle. De la neige industrielle observée à Versoix. 01.01.2017
  5. Phénomènes météo. La neige en plaine. La neige industrielle. Météo France. 
  6. Milhat, Alexandra; Gaube, Emeline: Qu'est ce que la neige de pollution? BFMTV, 03.01.2017
  7. Olivier Liechti: Industrial Snow, Standing International Road Weather Commission (SIRWEC), 23.06.2004

No comments: