Monday, January 30, 2017

utilització dels pressupostos de recerca a la UE


Yenisei Springbreak ! from TOMCAR Permafrost on Vimeo.

Ienissei: desglaç en primavera
Fa uns dies vaig passar-me per la pàgina de Horizon, el Magazine de Recerca i Innovació de la Unió Europea (1) per veure què havia donat de sí un projecte destinat a analitzar si el carboni orgànic emmagatzemat al permafrost s'està alliberant a l'atmosfera gràcies als efectes del canvi climàtic i, donat l'efecte hivernacle d'aquest gas, si està contribuint a retroalimentar aquest fenomen.

Com pots veure a la pàgina de la UE destinada a la presentació del projecte TOMCAR-Permafrost (2), aquest havia de durar 4 anys (Febrer 2012 a Gener 2016) i tenia un pressupost molt estrany de tant sols € 100'000: tot és molt més clar quan visites la pàgina del projecte (3). I és també a la pàgina del projecte que pots trobar un simpàtic resum del treball de camp de les campanyes 2014, 2015 i 2016.

He de confessar-te que, al principi, no havia entès massa bé perquè a la pàgina del projecte a Vimeo (4) només hi havia un vídeo d'una qualitat discutible i sense só. Més que res perquè, a les pàgines del Laboratoire écologie fonctionnelle et environnement de Tolosa de Llenguadoc (5) hom podia trobar la ressenya d'un documental lligat al projecte: 'Vodavos - Porteur d’eau en Sibérie' (6), encara que publicat a la pàgina personal d'un realitzador de Tolosa de Llenguadoc a Vimeo (7).

Tampoc vaig entendre massa bé perquè a la presentació de l'interès de la utilització de les imatges del satèl·lit de l'ESA Spot 5 (cal recordar encara que Spot Image té la seva seu a Tolosa de Llenguadoc?) a un simpòsium a Praga l'any passat (8), hi havia una menció molt residual del nom projecte de la UE als transparents, molt en la línia de la descripció del documental feta pel Institut National Polytechnique de Toulouse (9) que'l presentava com realitzat per: Arnaud Mansat sur les recherches de Roman Teisserenc, du laboratoire Ecolab en Sibérie, dans le cadre du projet TOMCAR-Permafrost.

Arribats a aquest punt me demanava quin era l'interès d'una UE en descomposició per subvencionar amb el seu pressupost un treball local de recerca sobre els efectes de l'alliberament del carboni orgànic a l'àrtic. Una investigació que altres centres de recerca estan portant a terme amb molts més recursos i resultats. D'acord, comparativament, la contribució de la UE no és enorme, però es tracta d'un fet que il·lustra força bé la desconfiança que s'ha instal·lat a diferents països del continent sobre el funcionament de les institucions de la UE i els seus favoritismes a l'hora de destinar els seus pressupostos. Pel que fa als centres de recerca francesos, crec que haurien de fer un esforç per destacar la contribució dels seus partners internacionals i afavorir així la seva integració entusiasta en futurs projectes. Demanar una subvenció europea i ignorar-la a continuació, afavorint amb els resultats del projecte exclusivament les empreses o els professionals locals, me sembla força allunyat del que es fa en altres països i no me sembla una estratègia que tingui un gran futur.


  1. Horizon, The EU Research and Innovation Magazine (Wikipedia). A no confondre amb Horizons, el magazine trimestral suís de la recerca editat pel Fonds National Suisse de la Recherche Scientifique (FNS) i les Académies suisses des sciences 
  2. Arctic rivers to spill their climate change secrets, Horizon, 12.01.2017
  3. Veure TOMCAR - Initiative Home page
  4. Veure TOMCAR Permafrost Vimeo Home Page
  5. Laboratoire écologie fonctionnelle et environnement, Home Page
  6. Un film documentaire réalisé sur les recheches d'Ecolab en Sibérie, Ecolab, 17.01.2015
  7. 'Vodavos - Porteur d’eau en Sibérie', Vimeo, 03.11.2014 
  8. Can we use Spot 5 Take 5 to monitor dissolved organic carbon in the Arctic river Yenisei? ESA: Living Planet Symposium 2016, Prague (9-13 May)

No comments: