Saturday, January 28, 2017

the foundation strikes again

Big Brother is Watching You
L'administració d'aquest president tant simpàtic que acaba de deixar la Casa Blanca va invocar una llei promulgada en 1986 per l'administració Reagan: Stored Communications Act (1) per obligar a Microsoft a lliurar-li els correus electrònics emmagatzemats a un servidor en Irlanda. L'excusa era investigar un cas de drogues i l'al·legació era que, si el servidor es trobava a Europa, la seu de Microsoft es troba als USA.

Estem parlant de la mateixa administració que es va dedicar a espiar els telèfons dels líders dels països aliats, que va traure de circulació a Snowden i Assange (2), va enviar al cementiri a Aaron Swartz (3) i que ha posat en peu un sistema de control social que va molt més enllà del pitjor dels malsons d'Orwell (4).

Microsoft es va negar a lliurar les dades personals emmagatzemades en un servidor que estava a Europa al·legant que aquestes dades estaven lligades a la legislació Europea sobre la protecció de dades. Com la decisió dels jutges podia fer jurisprudència, la posició de Microsoft va rebre el suport d'altres companyies: Amazon.com, Apple, CNN, Fox News Network i Verizon Communications, però també el de l'American Civil Liberties Union i la U.S. Chamber of Commerce (5).

Segurament Microsoft també va rebre el ferm suport dels líders de la Unió Europea i el dels seus països membres. I segurament també van haver-hi manifestacions amb milions de ciutadans que tenen un compte de missatgeria a microsoft, google, yahoo, ... Per ser sincer, la veritat és que no recordo cap moviment d'aquestes proporcions a Europa: me faig gran i de vegades me falla la memòria. Me falla tant, que tampoc recordo cap manifestació el passat mes de Juliol del 2016, quan els jutges americans van donar la raó a Microsoft. Tampoc recordo cap manifestació quan els serveis jurídics de l'administració d'aquell president tant simpàtic van decidir apel·lar la decisió judicial.

Com només fa uns dies que ha passat, del que sí que me'n recordo però és que el Tribunal d'Apel·lacions a Manhattan ha decidit no decidir res sobre la decisió del mes de Juliol passat, i conservar com a vàlida la decisió en favor de la posició de Microsoft. També recordo força bé haver vist aquesta noticia ben amagada a la majoria dels diaris. No recordo tampoc haver vist cap convocatòria de manifestació de masses per la defensa de les dades privades o en defensa de la independència de la jurisdicció europea. Entre tant, un dels jutges americans que s'ha oposat a la decisió del tribunal amb el seu vot particular: Jose Cabranes, està portant a terme una campanya decidida per endurir la llei de l'administració Reagan passant per les altes instàncies judicials o el Congrés.

Ara bé, el que sí que és inadmissible és que els russos (eren ells?) es dediquessin a espiar als espies i a aquells que els havien dirigit des de l'administració d'aquell president tant simpàtic. O que Snowden i Assange, entre altres, es dediquessin a embrutar la seva administració, publicant tot allò que mai no hauriem de haver vist. Per aquells que no s'hagin donat encara compte, és un comentari en clau de humor sobre un tema que no me fa riure gens ni mica.


  1. Wikipedia: Stored Communications Act 
  2. Lletra oberta als simpatitzants de la Fundació, publicat en aquest blog el 19.01.2017
  3. Privés de savoir? le combat d'Alexandra Elbakyan, publicat en aquest blog el 26.01.2017
  4. Wikipedia: 1984 (novel·la)
  5. Stempel, Jonathan: Microsoft victory in overseas email seizure case is upheld, Reuters, 24.01.2017

No comments: