Tuesday, April 9, 2019

carbon capture in wetlands and CO2 emissions (1/3)

MySwitzerland.com - Paysage marécageux d’Alp Flix

Quan pensem en les emissions de CO₂ imaginem cotxes traient fum pel tub d'escap, xemeneies de fàbriques, etc. Richard Lindsay de la University of East London ens recorda a un article remarcable (1) que hi ha països com la Gran Bretanya on les emissions de carboni també tenen una altra font gairebé invisible: els sòls rics en turba negra i les planes d'inundació dels rius de les terres baixes.

Les torberes es van crear fa milers d'anys per l'acumulació de restes de plantes que van sedimentar en un terreny inundat, acumulant unes quantitats enormes de matèria orgànica que, en l'àmbit mundial, són més importants que tota la vegetació en superfície del planeta (2).

Hereus d'una tradició agrícola importada de Mesopotàmia, les torberes s'han drenat des de temps immemorials a Europa, per a transformar el seu sòl en camps de cultiu d'una molt alta productivitat. Però entre els efectes d'aquest drenatge trobem la compactació del sòl i l'enfonsament progressiu del terreny i unes altes emissions de CO₂:
Avec le drainage et l’arrivée d’oxygène, la couche de tourbe se tasse et la matière organique du sol est transformée en CO₂ par les micro-organismes. De cette manière, la couche de tourbe, d‘une hauteur initiale d‘environ 200 cm à l‘époque, a diminué drastiquement pour n‘atteindre plus que 32 cm de haut en moyenne aujourd‘hui. La fertilité de ces sols est donc menacée à certains endroit. Plus ce sol est utilisé intensément, plus la décomposition de l’humus sera importante. Dans les sols travaillés plusieurs fois par année pour les semis ou les récoltes, la perte de sol peu atteindre 2cm par an (3).
Traduït en xifres, Richard Lindsay (cf. 1) ens diu que el total de les emissions anuals de les torberes de l'est d'Anglaterra són equivalents a les que produeixen el 30% dels automòbils del país. La Société Suisse de Pédologie ens recorda que també hem de tenir en compte que, només a Suïssa, importem cada any de l'estranger 150'000 tones de torba (2015), que s'utilitzen en gran mesura per a activitats hortícoles industrials i privades, i que aquesta torba importada produeix l'emissió de 110.000 tones de CO₂ anuals. Per acabar amb el dibuix del panorama, cal recordar també que la torba s'ha utilitzat intensivament com a combustible, entre altres llocs, a les illes britàniques (4): el 2016, la turba va generar prop del 8% de l'electricitat d'Irlanda, però va ser responsable del 20% de les seves emissions de CO₂.

Richard Lindsay (cf. 1) acaba el seu article amb una nota d'optimisme, mencionant l'estratègia definida pel govern britànic en gener del 2018 per a recuperar les zones humides i reduir el risc d'inundacions conservant els dipòsits existents de carboni al sòl i emmagatzemant nou carboni a les torberes (5). Personalment sóc un xic escèptic sobre el seu resultat. En primer lloc, perquè he vist que les iniciatives que s'han portat a terme a Suïssa no han tingut un gran resultat. En segon lloc, perquè tinc com el sentiment què el Brexit tindrà un impacte tan gran en l'economia del país, que deixarà en segon pla aquest tipus d'iniciatives.
Segueix ...

  1. Richard Lindsay: Carbon Farming: How Agriculture Can Both Feed People And Fight Climate Change. The Conversation, 26.02.2019. 
  2. Zicheng Yu et al.: Peatlands as a model ecosystem of soil carbon dynamics,  (PDF available), Eos, Vol. 93, No. 3, 17 January 2012, https://doi.org/10.1029/2011EO120001
  3. Société Suisse de Pédologie (SSP-BGS): Le sol marécageux, 2015 (PDF)
  4. Emily Toner:. Power from peat - more polluting than coal- is on its way out in Ireland. Science Mag, 12.12.2018
  5. A Green Future: Our 25 Year Plan to Improve the Environment, Department for Environment, Food & Rural Affairs, 11.01.2018

2 comments:

Israel Hands said...

Curiós,si més no.De fet,però,podriem dir què les emisions de CO2 procedent de les turberes estan integrades de forma natural a l`equilibri global del Carboni.Penso què el que trenca aquest equilibri són les emisions originades pels diferents "invents antròpics".
Per cert,tot i què l'he llegit per damunt,a veure si li pots donar un cop d'ull a aquest artícle.Entre altres coses,parla de l'acidificació dels oceans a causa de la saturació del CO2 que capten.

Roy Batty said...

El que jo he llegit, i vist des del tren als conreus de les torberes és que el sòl es va enfonsant sense remei des de fa molts anys. En aquest sentit no crec que l'ús antròpic de les torberes estigui integrat al cicle natural del CO₂.

Altrament, no havia llegit l'article que m'has passat, però és veritat que s'està observant una important acidificació de l'aigua del mar, a causa de la seva assimilació del CO₂, amb un impacte molt important sobretot als recifs de coral.