Tuesday, April 2, 2019

remarcher malgré une paralysie ?

École polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL) - Walking again after spinal cord injury - © EPFL+CHUV, Youtube, 31.10.2018


A finals d'octubre del 2018, les televisions d'arreu del món passaven una notícia que va deixar tothom bocabadat. Tres pacients paraplègics havien pogut tornar a caminar, amb l'ajuda de crosses o de caminadors, gràcies a un nou mètode que combina l'estimulació elèctrica i l'entrenament intensiu (1).

Aquest mètode, desenvolupat per investigadors del Centre hospitalier universitaire vaudois (CHUV) i l'École polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL) demostrava que després de cinc mesos d'entrenament, i fins i tot en absència d'estimulació elèctrica, els pacients havien recuperat el control dels músculs de les seves cames, paralitzades des de feia entre quatre i set anys.

Just per informació, el CHUV ha estat catalogat recentment per Newsweek (2) com un dels deu millors hospitals del món (només superat a Europa per la Charité de Berlin). En un article publicat a finals de març el presentaven així:
Situat a Lausanne, Suïssa (...) el CHUV és, a més d'un hospital de primer nivell mundial, l’hospital universitari dels ciutadans francòfons del país. Va ser un dels dos únics hospitals de la “Health Valley” suïssa (3) (prop de 1.000 empreses de tecnologies mèdiques i biotecnològiques) escollits per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) per dur a terme els assajos de vacunes contra el virus de l'Ebola a l'octubre del 2014.
Més enllà de la descoberta d'aquest mètode revolucionari i esperançador, el que avui vull compartir amb tu és un reportatge que va emetre la RTS el 31.10.2018 (4) sobre tot el procés que va seguir l'equip de recerca, des del seu inici fa deu anys, fins al final. Un equip de recerca basat en la col·laboració entre els investigadors d'un hospital universitari (CHUV) i d'una escola politècnica (EPFL), dirigit per Grégoire Courtine i Jocelyne Bloch, on es combinen amb harmonia la competència professional, amb una gran il·lusió, l'emoció, el respecte, la humanitat i l'amor.

Remarcher malgré une paralysie? RTS, 36,9°, 31.10.2018, 20h15


  1. Trois paraplégiques remarchent sans stimulis. lematin.ch, 31.10.2018
  2. Noah Miller: The 10 Best Hospitals in the World. Newsweek, 20.03.2019 
  3. Wikipedia: Health Valley
  4. Remarcher malgré une paralysie? RTS, 36,9°, 31.10.2018, 20h15

No comments: