Tuesday, April 30, 2019

l'ús de la televisió per a combatre a l'insomni

© Hamburg Veterinary Clinic/JMB
A mesura que ens anem fent grans, arriben els problemes d'insomni. Sense entrar en les causes, que poden ser variades, crec que la gent que pateix aquest problema hauria d'analitzar detalladament les possibilitats que els mitjans de comunicació li ofereixen per a combatre'l.

No tothom comparteix amb mi la sort de caure profundament adormit davant d'un documental sobre la fauna del Parc del Serengeti en el moment en què apareix el tercer nyu. Sovint em passa el mateix quan porto 1/4h llegint un article de Jot Down (1) o de la Revista Contexto (2). O als 5m de veure algunes de les telenovel·les, tertúlies o, fins i tot, els telenotícies de la majoria de cadenes de TV espanyoles. Tot plegat, clar, és molt personal, perquè conec gent que és capaç d'empassar-se tot el que vinc de descriure i continuar tan eixerida com abans de fer-ho.

Preocupats pel fet que els insomnes més recalcitrants arribaven fins i tot a immunitzar-se davant d'aquest tipus de programació, una cadena publica de TV Noruega: NRK Hordaland (3), va inventar el 2009 el concepte de Sakte-TV (Slow TV) (4), emissions en directe o gravades que poden durar hores -o repetir-se durant hores- amb efectes diversos sobre les persones, segons el que tinguin -o no- al cervell (5). Així, hom pot passar-se durant 2h45' un apassionant viatge en tren entre Bergen i Oslo o, si ho troba lleuger com experiència, 134h45' de viatge en ferry entre Bergen i Kirkenes.

Sense voler subestimar el seu potencial, encara no he trobat ni a Jot Down (cf. 1) ni a CTXT (cf. 2) res que se li pugui comparar. Així doncs, no puc sinó recomanar a tohom que tingui problemes d'insomni que es miri la cartellera de la NRK (6). Personalment recomanaria molt especialment una interessant exposició de 4h sobre la historia de Noruega des del 1814 (7) per un professor amb una motivació de ferro ...

  1. Jot Down: Home Page
  2. Revista Contexto (CTXT): Home Page
  3. Wikipedia: NRK
  4. Wikipedia: Slow television
  5. “Sakte-TV”: Los vídeos más relajantes de Internet, La Vanguardia, 10.01.2019
  6. NRK: Slow TV
  7. NRK: 200 years in 200 minutes. From The Students Quarter in Bergen, professor Frank Aarebrot's unic lectures on the Norwegian history from 1814 to 2014 in 200 minutes.

No comments: