Sunday, April 14, 2019

elephant's genes suppress tumours

Source: Sponchia in Pixabay
El passat 14.02.2019 Horizon, magazín de la recerca de l'UE, publicava un article molt interessant sobre dues línies de recerca d'un mateix programa destinat a combatre el càncer i a allargar la vida humana a partir de l'estudi genètic els elefants (1) (2).

La primera de les línies de recerca es basa en el fet que els elefants tenen una bona forma de prevenir les cèl·lules canceroses: destruir-les abans que facin mal. L'estudi de la seqüència genòmica dels elefants asiàtics ja ha revelat l'existència de moltes còpies d'un gen molt especial anomenat TP53, una mena de navalla suïssa que actua com un neutralitzador del tumor des del moment en què apareixen les cèl·lules canceroses, adaptant-se per a eliminar-les o per a reparar-les. Els humans només tenim una còpia d'aquest gen. L'objectiu és doncs comprendre com interactua el TP53 amb el càncer en els elefants i veure si aquest coneixement pot inspirar una solució de prevenció innovadora en el seu tractament en humans.

L'altra línia de recerca, està basada en el fet que els elefants poden viure saludablement durant 70 anys. Es tracta doncs d'estudiar el genotip i l'estil de vida que puguin explicar la disminució de la velocitat del deteriorament cel·lular i com aplicar els resultats d'aquest estudi als humans.

Si has trobat interessant aquest resum, pots visitar els enllaços que pots trobar a continuació.

  1. Steve Gillman: Elephant genes suppress tumours. Could studying this help us prevent cancer?, Horizon, 14.09.2019
  2. Genomics of Ageing in Elephants: Genomic architecture of senescence in a long-lived mammal, CORDIS, European Commission, 2017

Altres enllaços:

No comments: