Thursday, October 3, 2019

la sombra de la ley (2018)

Trailers y Estrenos - La sombra de la ley, Youtube, 20.04.2018

Un vespre del passat mes d'agost, fart de veure sèries a Netflix, vaig dir-me de veure un film. Vaig mirar el que hi havia i, per pur atzar, vaig veure el trailer d'un film que tenia bona pinta i portava per nom: Gun City. Després vaig veure que era un film espanyol del 2018 intitulat: La sombra de la ley (1).

No et donaré la brasa explicant-te l'argument perquè altres ja ho han fet abans (2). El Tomatometer de Rotten Tomatoes (3), IMDb (4) i  filmaffinity España (5) li donen, si fa no fa, la mateixa puntuació. Des del punt de vista històric, coincideixo en moltes de les coses que diu García Francés sobre la fidelitat històrica del film a la seva crítica (6). També, i és molt rar en mi, coincideixo amb moltes de les coses que, des del punt de vista cinematogràfic apuntava Javier Ocaña a la seva critica a El País (7). Com ja et pots imaginar, la crítica que fa del film Jesús Jiménez a les pàgines de RTVE (8), amb una curta entrevista a alguns dels actors, és molt més light, però val la pena donar-li un cop d'ull.

No sé si en fase amb la crítica de Jordi Batlle a La Vanguardia (9), però el film em va agradar. En cap moment vaig pensar que el realitzador busqués fer un film magistral i encara tinc la sort de saber el que és i el que pot donar de si el script d'un film comercial i diferenciar-lo d'un documental. També saber diferenciar el que pot donar de si un documental i saber diferenciar-lo d'una novel·la històrica. O saber quines són les diferències entre una novel·la històrica i un treball de recerca acadèmica.

Des de fa molts anys els films (no tots, clar!) s'han convertit en la forma més acabada d'allò que als USA hom coneix com l'entertainment. Si no busques en aquest film res d'altre, crec que està força bé. I tot i la dura crítica d'El País (cf. 7), el seu autor et dóna unes quantes pinzellades sobre els elements més interessants del film.


  1. Wikipedia: La sombra de la ley, Gun City
  2. Marta Medina: 'La sombra de la ley': anarquistas, mafiosos y golpistas en la Barcelona de los años veinte, El Confidencial, 11.10.2018
  3. Rotten Tomatoes: Gun City (La sombra de la ley) 2018
  4. IMDb: La sombra de la ley (2018)
  5. filmaffinity: La sombra de la ley
  6. Enrike García Francés: ‘La sombra de la ley’: una visión torticera de la historia, AraInfo, 12.10.2018
  7. Javier Ocaña: Historieta sobre nuestra historia, El País, 13.10.2018
  8. Jesús Jiménez: Dani de la Torre: "'La sombra de la ley' es una mezcla de los clásicos del género", RTVE, 10.10.2018
  9. Jordi Batlle: La Sombra De La Ley (2018). Esplendor retro, La Vanguardia, 29.10.2018

No comments: