Wednesday, October 2, 2019

the (international) noise conspiracy

The (International) Noise Conspiracy - Smash It Up, Youtube, 25.05.2007

Fa uns dies, fent un tomb per Youtube, vaig caure sobre el vídeo d'una remarcable banda sueca que feia molt de temps que no escoltava: The (International) Noise Conspiracy (1)

Van tocar entre 1998 i 2009, amb un estil que, no sabent massa bé com encasellar, alguns associaven amb influències de Garage i Punk Rock amb tocs d'Indie, Post-Punk i Rock 'n roll. De les lletres de les seves cançons es deia que estaven lligades a la ideologia marxista, però a la primera imatge d'època que veuràs al vídeo, trobaràs a Buenaventura Durruti, més endavant a Pancho Villa, entre altres. En tot cas, ells afirmaven que volien utilitzar la seva música com a arma per atacar a la cultura capitalista.

Les lletres de les seves cançons es dirigien així en contra de la política de globalització, el capitalisme, l'imperialisme, la misogínia i el racisme ... Segons les notes del seu primer àlbum, la banda volia combatre la funció de la música com a espectacle, un concepte lligat a l'obra de Guy Debord (2): La Société du spectacle (3). De fet, moltes de seves les lletres sortien directament dels escrits de membres de La Internationale situationniste (4), en particular la Critique de la vie quotidienne de Raoul Vaneigem (5).

També tenien una dosi brutal d'humor, que hom podia trobar tant als vídeos com en les declaracions del líder de la banda: Dennis Lyxzén que, entre altres coses, afirmava que l'ideal de la banda era aconseguir una barreja ideal entre música i política: quelcom entre Elvis Presley i el Che Guevara. O com quan va descriure l'estil de la banda com el de The Hives amb la política afegida. O als remarcables temes situacionistes dels seus treballs, com ara Capitalism Stole My Virginity.

Finalment, la banda també és coneguda perquè, a la primera gira fora de Suècia, el seu país d'origen, va anar a tocar a clubs de rock clandestins de la República Popular de la Xina, on la policia del règim els esperava a fora armada amb pistoles: coses del marxisme ...


  1. Wikipedia: The (International) Noise Conspiracy [en] [fr] [es] [ca] || Stephen Howell: The_(International)_Noise_Conspiracy, All Music
  2. Wikipedia: Guy Debord [en] [fr] [es] [ca]
  3. Wikipedia: La societat de l'espectacle [en] [fr] [es] [ca]
  4. Wikipedia: Internacional Situacionista [en] [fr] [es] [ca]
  5. Wikipedia: Raoul Vaneigem [en] [fr] [es] [ca]

No comments: