Wednesday, October 9, 2019

tv series - case (s1 - 2009)

CASE trailer Série, Youtube, 12.10.2017

Islàndia (1), un país amb una població que supera d'uns 7000 habitants la del municipi d'Alacant (2). Com altres llocs d'Europa, víctima del seu atractiu turístic i de l'impacte amb què el turisme de masses ha estat colpejant la seva economia (3) (4) (5).

Però no és d'aquesta Islàndia de qui et vull parlar avui, sinó de la que ens presenta una sèrie islandesa que vaig veure a Netflix la setmana passada i que et recomano veure. El seu títol original és Réttur (6), però per la seva difusió internacional hom la coneix com The Court o Case (7).

Al llarg dels 9 episodis de la primera temporada no trobaràs gairebé cap lloc que puguis identificar a les fotos que t'hagin enviat aquells que han visitat aquell país. Ans al contrari, veuràs una Reykjavík (8) que concentra 1/3 dels habitants del país (l'equivalent de Mataró, si fa no fa) i un món d'adolescents que viuen l'infern del bullying (9), de les drogues, dels pedòfils, de la prostitució i, en el cas de la sèrie, també dels crims.

La realització, la interpretació i, sobretot, la trama de la sèrie m'han semblat remarcables, i és per això que et recomano veure-la. No sé si cal afegir-ho, a la crítica del film que Julia Raeside feia pels lectors del Guardian (10) els advertia: es tracta d’Islàndia i enllà són molt menys tímids que nosaltres sobre la discussió oberta i la representació de la sexualitat entre adolescents. Les escenes que la presenten, força importants per la trama i mai gratuïtes, poden fer que de vegades us sentiu incòmodes. Mireu un parell d'episodis per aclimatar-vos i us quedareu enganxats.


  1. Wikipedia: Islàndia
  2. Wikipedia: Alacant
  3. ¿Islandia, saturada de turistas por Airbnb?, La Vanguardia, 31.05.2016
  4. Chris Baraniuk: Islandia, el país que tiene cinco veces más turistas que habitantes, BBC Mundo, 26.03.2017
  5. Núria Vila: La quiebra de Wow Air hunde el turismo en Islandia, La Vanguardia, 18.08.2019
  6. Wikipedia: Réttur
  7. Netflix: Case 
  8. Wikipedia: Reykjavík
  9. Wikipedia: Assetjament escolar
  10. Julia Raeside: Case: a chilly crime drama that uncovers something rotten in Reykjavík, The Guardian, 20.01.2017

No comments: