Friday, December 13, 2019

les cowboys fringants

Les Cowboys Fringants - Droit Devant, Youtube, 10.03.2010

Les Cowboys fringants és una banda de folk i country de Quebec. Els temes típics de les seves cançons són el medi ambient, la pobresa, els problemes personals i familiars, a més de la denúncia de la societat de consum, les multinacionals, l’estat croupier, el cinisme dels governs, i l'apatia popular cap a la política.

Aquests temes, més aviat seriosos, solen ser tractats amb humor o ironia en la seva música. Les lletres de les seves cançons també es relacionen amb la història del Quebec, la seva lluita per la independència, la vida dels barris, la nostàlgia de la infància i l’adolescència, entre altres coses.

Després del vídeo amb el que he obert aquest article, seguiré amb "Shooters". Un vídeo dur que ens parla de la vida d'Yves, un obrer que, entre molts d’altres, perd la feina sense cap motiu i tota la seva vida s’enfonsa. Un vídeo que ens presenta un Québec diferent del paradís al qual ens hem acostumat veient les imatges dels seus paisatges. Un Québec on hi ha plans d'acomiadaments i atur.

Les Cowboys Fringants - Shooters, Youtube, 19.12.2012

I just per acabar un tema que també és força dur: L'Amérique pleure. Si la vida al Canada pot no ser fàcil, els veïns del sud no ho passen millor. El relat desolador d'un camioner del Québec que fa part de la seva ruta als USA i torna a casa amb la tristor de deixar enrere una societat que es nega a veure que, més enllà del que puguin dir les xifres macroeconòmiques, es dirigeix cap al desastre:
Surtout que ça te fait réaliser / Que derrière les beaux paysages
Y'a tellement d'inégalités / Et de souffrance sur les visages
La question que j'me pose tout le temps / Mais comment font tous ces gens?
Pour croire encore en la vie / Dans cette hypocrisie
C'est si triste que des fois / Quand je rentre à la maison
Et que j'park mon vieux camion / J'vois toute l'Amérique qui pleure
Dans mon rétroviseur
Les Cowboys Fringants - L'Amérique pleure, Youtube, 02.10.2019

No comments: