Tuesday, December 17, 2019

lisa leblanc - reine du banjo ...

Lisa LeBlanc - Cerveau ramolli | Live @ L'Olympia de Montréal 2013, Youtube, 21.03.2012

Avui m'agradaria compartir amb un tu uns vídeos d'una cantant acadiana que m'agrada molt: Lisa LeBlanc (1). Va nàixer a un llogaret que a la Wikipedia en anglès ni es menciona, i del que a la versió en francès es diu que hom no coneix ni l'origen del seu nom: Rosaireville (2).

Un llogaret de poc més de 50 persones a la província canadenca de New Brunswick (3) que podria haver estat repoblat pels acadians (4): colons francesos als quals l'imperi britànic va desposseir dels seus béns i les seves terres i, en una gran operació de neteja ètnica (5), va expulsar arreu del món: les Tretze Colònies (les colònies britàniques que, amb la seva independència, donarien lloc als USA), Regne Unit (on serien empresonats), Québec, Saint-Pierre-et-Miquelon, Louisiana, França, les Malvines, ... sense tenir compte d'aquells que van romandre empresonats a l'Acàdia o van viure amagats als seus boscos. Molts van morir durant el viatge, en presó o a causa de les epidèmies. Altres no van tornar mai, com la comunitat Cajun, que es va establir definitivament a Louisiana (6).

Un any després de la signatura del tractat de París (1763), pel qual França renunciava a totes les colònies d'Amèrica del Nord, tret de les illes de Sant Pere i Miquelon, els britànics van permetre als acadians tornar a Acàdia, a canvi de jurar fidelitat a la corona i que es dispersessin en petites comunitats. Centenars d'acadians van tornar de l'exili, unint-se als 2.500 empresonats i als fugitius que vivien als boscos. Com les seves antigues propietats havien estat ocupades per britànics, havien d'acceptar les reserves que els havien assignat o fundar nous pobles, sempre amb una població molt reduïda. Molts van decidir instal·lar-se a la costa i a les illes, guanyar-se la vida pescant. Altres, amb un retorn que es perllongaria almenys fins a la dècada de 1820, s'establirien a la part continental de Nova Escòcia, que es va convertir en New Brunswick.

Malgrat l'autorització del retorn, les coses van continuar sent difícils pels Acadians. El 1767, els francesos, sota la pressió del Regne Unit, van deportar els Acadians que s'hi havien instal·lat a Saint-Pierre i Miquelon: la majoria va optar per establir-se a França, però alguns van preferir tornar a Nova Escòcia, i ocupar il·legalment les terres que els van pertànyer un dia amb l'amenaça constant d'un desnonament que sempre acabava per arribar. Després de la Guerra d'Independència nord-americana, milers de lleialistes britànics van emigrar a Nova Escòcia i van empènyer molt acadians a traslladar-se a un altre lloc.

Tota aquesta brasa per explicar-te perquè Lisa LeBlanc va nàixer on va nàixer i perquè parla un francès que no sempre és fàcil de comprendre per aquells que estiguin habituats al que es parla a Europa. I també perquè li donis la importància que té a l'enorme vitalitat i bon rotllo que transpira la música que fan els membres de la comunitat Acadiana enllà on vulgui que la vida els hagi acabat portant.

Lisa LeBlanc - Ace of Spades, Youtube, 26.09.2017

I en cas que t'hagin agradat els vídeos amb els quals he obert i tancat aquesta entrada, et proposo donar un cop d'ull a aquests altres:

  1. Wikipedia: Lisa LeBlanc [en] [fr] [es] [ca] || Home page || YouTube || Twetter || Facebook
  2. Wikipedia: Rosaireville [en] [fr] [es] [ca]  || Google Maps: Rosaireville, Nova Brunsvic E4Y 2P4, Canadà
  3. Wikipedia: New Brunswick [en] [fr] [es] [ca]
  4. Wikipedia: Acadians  [en] [fr] [es] [ca] || Acadia  [en] [fr] [es] [ca] || History of the Acadians [en] [fr] [es] [ca] || Martí Crespo: Els altres quebequesos, Vilaweb, 15.08.2013
  5. Wikipedia: Grand Dérangement / Great Upheaval [en] [fr] [es] [ca]
  6. Wikipedia: Cajun  [en] [fr] [es] [ca]

6 comments:

Israel Hands said...

A mes a mes de la impagable lliçó d'història,t'agraeixo que hagis compartit aquest video.Més què res per que m'agrada moltíssim com sona un banjo i més amb la vitalitat amb que ho fa La Lisa LeBlanc (i m'estalviaré la broma sobre el seu possible parentiu amb aquell còmic del cinema espanyol).Llàstima que els meus dies a Monstruación ja fa temps que van acabar, si no ,encara m'hagués atrevit amb el banjo i l'hagués mirat de col.locar en algún d'aquells temes que feiem.Potser en aquells anys, hagués estat d'allò més original.Tú què en penses?

Roy Batty said...

Salut company! Tens raó amb lo del banjo. No sé què té aquest instrument, o aquells que l'utilitzen, però canvia al 100% la canya que pugui tenir un tema. I el mateix es pot dir del violí, segons qui el toqui i amb quin tipus de música. Quan escoltes el mateix tema, per exemple en el cas del Bluegrass o l'irish punk rock, amb o sense aquests instruments, tens el sentiment d'estar escoltant una altra cosa.

Sobre la utilització del banjo a Monstruación, admiro la teva audàcia. Més que res perquè recordo un concert a la Ciutadella on este público al que tanto quiero y al que tanto debo va rebre amb una pluja d'ampolles de birra la introducció de l'harmònica i els timbals a un dels temes de la banda i vam haver de sortir tots per cames.

Israel Hands said...

Osti si,és que la penya era una mica tancada i no estava oberta a noves propostes.De tota manera hem de reconèixer que la "Guest Star" convidada per a l'ocasió s'ho va passar de collons de mico i que ja va arribar al concert diguem-ne que força preparat.

Roy Batty said...

Estava partint-me el pit recordant el que va passar en aquell concert (per cert, recordes quan i on va tenir lloc?) i m'he dit que estaria bé recordar-lo a una entrada del blog. Aviam si un dia trobo un moment per escriure quatre línies i publicar-les el mes de gener.

Israel Hands said...

Ieeeep,disculpa el retard en la resposta,però he estat rebuscant a la paperassa i a la fi,ho he trobat:com be deies el concert va ser al Parc de la Ciutadella,un llunyà 24 de Febrer de 1987.

Roy Batty said...

Gràcies, company. Com ja va fer en Tarradellas, un dia hauràs de cedir la teva hemeroteca als arxius del monestir de Poblet. Això sí, amb la condició que tingui com a nom: The Monstruación Archive