Thursday, April 22, 2021

difference between weather and climate


Si en anglès és relativament fàcil diferenciar de què estem parlant quan ho fem del temps (weather) del clima (climate) o del temps cronològic (time), no és tan fàcil fer-ho en llengües d'origen llatí com ara el català, l'espanyol o el francès. Com a prova et proposo traduir en aquestes llengües el text que pots trobar a continuació utilitzant el traductor de Google:
The difference between weather and climate is a measure of time.
Que sigui més fàcil diferenciar aquests conceptes en la llengua anglesa, no vol dir que tots els anglòfons entenguin la seva diferència. Estic pensant, per exemple, en Donald Trump, per qui l'onada de fred que va colpejar els USA en febrer del 2019 desmuntava la teoria del canvi climàtic (1).

Just per fer justícia amb aquest carallot, un investigador de la Universitat de Califòrnia va demostrar en 2019 que el moviment dels climatoescèptics gaudia d'una difusió molt més important a les revistes científiques i els diaris de més tirada. Un moviment que comptava amb "centenars de destacats climatòlegs, acadèmics, empresaris i polítics que posen en dubte l'escalfament global o atribueixen l'augment de les temperatures a causes "naturals" (2).

En febrer del 2005 la NASA havia publicat un article de divulgació científica explicant què diferenciava el clima del temps. Per evitar eventuals confusions en qualsevol llengua llatina, utilitzaré un resum que he fet a cop de destral del text original (3)
The difference between weather and climate is a measure of time. Weather is what conditions of the atmosphere are over a short period of time, and climate is how the atmosphere "behaves" over relatively long periods of time (...) When we talk about climate change, we talk about changes in long-term averages of daily weather (...) If summers seem hotter lately, then the recent climate may have changed. In various parts of the world, some people have even noticed that springtime comes earlier now than it did 30 years ago. An earlier springtime is indicative of a possible change in the climate.
L'article de la NASA afegia que: a més del canvi climàtic a llarg termini, hi ha variacions climàtiques a més curt termini que poden presentar canvis periòdics o intermitents, com ara aquells relacionats amb El Niño, La Niña, les erupcions volcàniques o altres canvis en el sistema terrestre.
Com l'article no el menciona, et proposo tornar a donar un cop d'ull a un article que vaig publicar en 2015 sobre els efectes de la desacceleració de la Circulació de Retorn de l'Atlàntic Meridional (AMOC, sigles en anglès) (4).
Sobre les onades de fred, que alguns interpretaven com la negació del canvi climàtic, s'han fet diverses interpretacions. Una d'elles ens explica una de les causes dels grans freds hivernals que estem vivint aquests darrers anys. Es tracta una infografia remarcable de la NOAA que pots veure amb més detall punxant l'enllaç de la llegenda o a la bibliografia (5).
The science behind the polar vortex: You might want to put on a sweater, NOAA, 08.03.2021
  • A la imatge de l'esquerra de la infografia pots veure el vòrtex polar com un cinturó d’aire fred i de baixa pressió que es forma cada hivern a l’estratosfera per sobre dels pols nord i sud: tal com l'hem conegut, aquest vòrtex ha mantingut l’aire més fred a prop dels pols.
  • A la imatge de la dreta pots veure què passa quan, a causa de l'escalfament global, el vòrtex polar perd força i no pot retenir l'aire fred de l'àrtic, que acaba desbordant en direcció de latituds més baixes de les que ho fa quan el vòrtex és més potent.
L'article també menciona un expert de l'estratosfera de la NOAA, Amy Butler (6), quan evoca el fet que: qualsevol cosa que canviï la força o ubicació del vòrtex, inclosos els canvis en la temperatura superficial i la pressió que resulten de la pèrdua de gel marí, pot influir potencialment en el vòrtex polar i tenir un efecte sobre la magnitud dels esdeveniments meteorològics hivernals.

Si les causes de la disminució de la superfície del gel a la banquisa àrtica encara estan obertes al debat, el fet és que les observacions d'un fenomen conegut com l'amplificació àrtica demostren que l'augment de temperatures a l'Àrtic s'està produint a un ritme molt més ràpid que a la resta d'oceans del món (7).

Un estudi mencionat per Rebecca Lindsey (cf. 5) ens parla de la relació entre la disminució de la superfície de gel a l'oceà Àrtic i els hiverns freds i nevats que hem viscut en països que es troben en latituds mitjanes (8).
  • L'estudi presenta les mesures del vapor d’aigua atmosfèric provinents de la Finlàndia àrtica durant l'episodi conegut amb el nom de: Beast from the East (9), un brot anticiclònic sever que va provocar fortes nevades i glaçades a tot Europa el febrer del 2018.
  • Aquest episodi va coincidir amb un mar de Barentsz anormalment càlid, amb un 60% de la seva superfície lliure de gel. Segons els seus càlculs, aquesta situació va permetre l'evaporació d'aproximadament 140 Giga tones d’aigua, de les quals el 88% es va transformar en la neu que va caure al nord d’Europa.
Sembla doncs evident que l'augment de les temperatures va acompanyat del de l'evaporació. Que l'augment de l'evaporació va acompanyat del de les precipitacions i, quan el vòrtex polar s'afebleix, el de les precipitacions de neu a mitjanes latituds.  Haurem d'estar molt atents per veure si aquests episodis es repeteixen durant els anys que venen i confirmar si de veritat estem davant d'un canvi climàtic.


  1. Rafael Cereceda: La histórica ola de frío en EEUU, consecuencia del calentamiento global, Euronews, 01.02.2019
  2. Los "climatoescépticos", más presentes en los medios que los científicos, Radio France Internationale, 14.08.2019
  3. What's the Difference Between Weather and Climate? NASA, 01.02.2005
  4. Fresh Water in the Arctic and Climate Change, publicat en aquest blog el 19.08.2015
  5. The science behind the polar vortex: You might want to put on a sweater, NOAA, 08.03.2021 || Rebecca Lindsey: Understanding the Arctic polar vortex, Climate.gov, 05.03.2021
  6. NOAA CSL Staff: Dr. Amy Butler
  7. Dai, A., Luo, D., Song, M. et al.: Arctic amplification is caused by sea-ice loss under increasing CO₂. Nat Commun 10, 121 (2019). https://doi.org/10.1038/s41467-018-07954-9
  8. Bailey, H., Hubbard, A., Klein, E.S. et al.: Arctic sea-ice loss fuels extreme European snowfall. Nat. Geosci. (2021). https://doi.org/10.1038/s41561-021-00719-y
  9. Beast from the East, MetOffice.gov.uk || Joaquim Elcacho: La 'Bestia del Este', frío primaveral en Europa, se alimenta del deshielo ártico, La Vanguardia, 14.04.2021 || David Ruiz Marull: La ‘Bestia del Este’ y el ciclo solar, La Vanguardia, 21.03.2018 || La "Bestia del Este" causa 24 muertes y colapsa el transporte de media Europa, La Vanguardia, 02.03.2018

No comments: