Wednesday, April 7, 2021

cartografia històrica a catalunya (4/4)

Portolani, antiche carte nautiche della Biblioteca Estense Universitària (Modena)]: Il mappamondo catalano Estense (1450/1460), C.G.A.1

Un lector italià em va preguntar per què no havia mencionat a la sèrie d'articles sobre la Cartografia a Catalunya el portolà que es troba a la Biblioteca Estense Universitaria de Mòdena, Itàlia (1). Honestament, li vaig respondre que no el coneixia.

La imatge amb què he obert aquest article és un fragment del facsímil complet que la Biblioteca Estense ha publicat a la xarxa: punxa aquest enllaç, pots veure'l engrandit i baixar-te el PDF si ho desitges.

L'original conservat a Mòdena és un mapa sobre pergamí (113,0 × 113,0 cm) datat el 1450 i d'autor desconegut, però atribuït a l'Escola Mallorquina de Cartografia. Si vols trobar una descripció més completa, et recomano que passis per la pàgina de facsimiles.com (3) on, a més de trobar altres fragments d'aquest portolà, descobriràs que el facsímil correspon a la publicació del portolà per un editor de Barcelona que jo no coneixia i que està especialitzat en la reproducció de còdexs, mapes, obres d'art generalment realitzades sobre suport de pergamí, vitel·la, paper, papir ... entre els segles VIII i XVI sota la forma, en la majoria dels casos, de llibre il·luminat (4).

A l'Institut Cartogràfic de Catalunya tenen una fitxa oberta d'un facsímil, però desconec si correspon al realitzat per M. Moleiro Editor (cf. 4) o si es tracta d'un facsímil d'un altre origen (5).


  1. Biblioteca Estense Universitaria: Home page
  2. Per veure articles d'aquesta sèrie punxa aquest enllaç
  3. Estense World Map. Probably Mallorca (Spain) - Circa 1450, facsimiles.com
  4. M. Moleiro Editor: Home page
  5. Institut Cartogràfic de Catalunya: Fitxa 6022. Facsímil: [Portolani, antiche carte nautiche della Biblioteca Estense Universitària (Modena)]: Il mappamondo catalano Estense (1450/1460), C.G.A.1

No comments: