Wednesday, April 14, 2021

time is relative

LapseSome Time - 20-5-2016 Timelapse A12 70 meter tunnel in one weekend under highway!!, YouTube, 25.05.2016

Avui m'agradaria compartir amb tu un vídeo que es va fer viral fa cinc anys, encara que alguns tuitaires segueixin tallant qualsevol referència a la seva data per presentar-lo com actual.

Aquest vídeo, realitzat en maig del 2016, ens mostra un impressionant timelapse dels treballs de l'obertura d'una carretera de circumval·lació prop de la ciutat holandesa d'Ede (1) que havia de connectar la sortida Ede-Oost de l'autopista A12 a la carretera nacional N224. Com pots veure al vídeo, en menys de 48 hores, els obrers van reemplaçar una carretera que era massa estreta amb un túnel prefabricat i van allargar l'autopista amb un carril suplementari. Treballant dia i nit, amb pluges intenses però de curta durada.

El vídeo va provocar l'admiració arreu del món per la rapidesa, coordinació i precisió de l'execució dels treballs (2). El que no sap tothom, és que els treballs de construcció de la carretera de circumval·lació van estar aturats durant un any a causa de l'oposició d'un grup ecologista: Natuur en Milieu Gelderland que va portar el projecte als tribunals, car el considerava innecessari i, davant del fet consumat de la construcció del túnel, proposava dedicar el seu ús per una pista ràpida per bicicletes (3).

Finalment el tribunal va sentenciar a favor dels treballs de construcció que ja s'havien fet. Però la municipalitat es va comprometre a trobar acords amb els ecologistes per reduir l'impacte de la carretera de circumval·lació (4). El túnel va poder ser utilitzat en juliol del 2020.

Després de donar un cop d'ull al calendari del projecte, he vist que, si no hi ha cap altra oposició, està previst finalitzar del procediment de licitació i adjudicació per a la construcció de la carretera de circumval·lació a partir del segon trimestre d'enguany (cf. 4).  Per la fi dels treballs, caldrà esperar encara.


  1. Wikipedia: Ede, Netherlands
  2. Chris Weller: Watch this crazy time-lapse of Dutch builders putting a tunnel under a highway in 48 hours, Business Insider, 03.06.2016
  3. Albert Heller: Deze tunnel onder de A12 is een jaar oud, én dichtgespijkerd, De Gelderlander, 24.05.2017
  4. Parklaan: Home page || Wat gaat er gebeuren? || Kalender

No comments: