Sunday, April 18, 2021

alien passengers

Fabienne Sene - Ellis Island : court documentaire, YouTube,

El passat mes de desembre, vaig estar veient un documental d'una sèrie francesa que adoro: Mystères d'archives (1). Una sèrie dirigida per Serge Viallet on cada episodi ens mostra velles seqüències restaurades d'imatges d’un esdeveniment històric concret, aturant-se quan un dels fotogrames ens mostra una informació interessant que se'ns hauria escapat durant la visió del film.

El vídeo amb què he obert aquest article té una seqüència que Serge Viallet va utilitzar per un dels seus documentals: 1903. Ellis Island - Mystères d'archives - Saison 5. El problema és que només l'he trobat a DailyMotion i la publicitat que insereixen al llarg del vídeo, almenys quan el veus des de Suïssa, és francament indigesta. Si vius a un altre país, et proposo intentar veure'l perquè és una veritable joia.

Els europeus van emigrar arreu del món. Molts milions van emigrar als USA. Segons les estimacions, prop del 40% dels ciutadans dels USA poden rastrejar almenys una part de la seva ascendència a Ellis Island (3).  Per aquesta illa, només passaven els passatgers que viatjaven en tercera classe: els de primera i segona classe, entraven directament als USA amb uns tràmits simplificats. Els funcionaris que els controlaven i decidien si els nous immigrants eren aptes per viure als USA eren, ells mateixos, descendents d'immigrants europeus.
Immigrant children at Ellis Island. (National Archives/Wikimedia)

Sabent doncs què, solament als USA, van emigrar milions d'europeus, se'ns podria fer difícil entendre la xenofòbia que actualment es viu a Europa davant del fenomen migratori.Una xenofòbia que no és gaire diferent de la que ja es vivia a New York pels nord-americans -o si ho prefereixes, els europeus que havien arribat abans- davant l'allau d'europeus que seguia arribant al seu país.

Tot plegat em fa recordar un article de lectura molt i molt recomanada que Daniel Mediavilla va publicar a El País en 2015 (6). Un article que començava així:
El escritor Ray Loriga decía en 'Tokio ya no nos quiere' algo que los científicos llevan tiempo advirtiendo: “La memoria es el perro más tonto, le tiras un palo y te devuelve cualquier cosa”

El títol d'Alien Passengers que he escollit per aquest article està relacionat amb el nom del document on les companyies navilieres havien de llistar el nom dels passatgers i les seves dades. Aquest document era preceptiu pel tractament dels tràmits d'immigració. Pots trobar el model intitulat: List or Manifest of Alien Passengers For the U.S. Immigration Officer at Port of Arrival que es va utilitzar entre 1903 i 1907 als arxius del govern americà punxant aquest enllaç.
  1. Mistères d'archives: Wikipedia || Film-Documentaire.fr
  2. 1903. Ellis Island - Mystères d'archives - Saison 5: DailyMotion || Film-Documentaire.fr
  3. Deconstructing History: Ellis Island, YouTube, 21.09.2013
  4. Daniel Mediavilla: Olvidar es necesario para guardar los recuerdos relevantes, El País, 17.03.2015

No comments: