Sunday, August 29, 2021

flâner à travers le paris de la belle époque

Devantures - Flâner à travers la Belle Époque, Arte TV, 2018
Disponible du 22/08/2021 au 19/11/2021
Paris : Flâner à travers la Belle Époque | ARTE, YouTube, 22.08.2021


Avui m'agradaria compartir amb tu un documental realitzat en 2018 pel realitzador alemany Bernd Boehm. Un documental que ens explica el París de La Belle Époque a través dels arxius fotogràfics descoberts pel fotògraf alemany Werner Bokelberg (1) (2).

Com afirma al documental el llibreter André Jammes, aquestes imatges constitueixen "un repertori extraordinari de la vida quotidiana", fet possible gràcies tant al progrés tècnic com als baixos costos de les fotografies. Aquestes es podien vendre a 40 cèntims el lot de 12 targetes fotogràfiques; un cafè, aleshores, valia 10 cèntims.

Aquestes targetes es convertien en cartes de visita pels propietaris de les botigues, també en cartes postals que els treballadors enviaven a les famílies que vivien lluny de la capital.

Avui, permeten a l'autor del documental identificar la història dels locals emblemàtics de la capital, els seus carrers, la transició dels sons: dels carruatges als cotxes, els clàxons..., Voreres que es converteixen en suports publicitaris. La moda, la roba, els accessoris...

Un curt documental de 26' senzillament impressionant!


  1. Devantures - Flâner à travers la Belle Époque, Arte TV, 2018
  2. Christine Marcandier: Flâner à travers La Belle Époque : archives, devantures et photos de rue (Arte), diacritik.com, 29.03.2019

No comments: