Tuesday, June 28, 2022

canada - human geography

Échappées belles - Un été à Montréal, YouTube, 06.11.2017


Avui m'agradaria compartir amb tu el primer post d'una sèrie que dedicaré al Canadà. Una idea que vaig començar a cuinar quan l'amic Pepo em va dir que li agradaria trobar el temps i la pasta per visitar aquest país. Una oportunitat per traure del calaix algunes notes, articles i referències de vídeos que he anat recollint des de fa temps.

Més en detall, la idea que vaig anar cuinant és la d'anar deixant caure algunes de les coses que no coneix tothom sobre aquest país. Si no és el teu cas i res del que pugui dir no et bé de nou, sols espero que el contingut dels posts no se't faci massa indigest. Som-hi, doncs!

Si per superfície el Canadà és, després de la Federació Russa, el segon país més gran del món (1), segons les estimacions pel 2021/2022 de la Population Division of the United Nations Department of Economic and Social Affairs (2), la seva població és inferior en gairebé 9 milions d'habitants a la d'Espanya.

Amb tot però, una de les singularitats més interessants del poblament del Canadà és la seva distribució. Sabies que el 90% de la població del Canadà viu a menys de 100 milles (161 km) de la frontera dels EUA?

Altrament, si hom considera sovint el paral·lel 49°N com la frontera occidental entre els EUA i el Canadà, sabies que el 72% dels canadencs viuen sota aquest paral·lel? O que més del 50% viuen al sud del paral·lel 45°42′N (Lyon, France, 45°45′N), representat per una línia vermella al mapa que pots trobar a continuació (3)?
Machetegun: Half of Canada lives south of the red line, Imgur, 26.09.2015

En realitat, bona part de la població del país es concentra entre el sud del Québec i un tram densament poblat d'Ontario prop dels Grans Llacs. De manera més precisa, a l'àrea metropolitana de Toronto amb gairebé de 6,1 milions d'habitants; bona part de l'àrea metropolitana de Montréal, amb gairebé 4 milions; i també altres centres de poblament on es concentren aproximadament 18 milions de persones (4).

Aquesta regió és coneguda amb els noms de Quebec City–Windsor Corridor / Corridor Québec-Windsor. Una franja que s'estén al llarg de més de 1.150 km i que inclou les àrees metropolitanes situades al llarg dels llacs Erie i Ontario, així com la via marítima del riu Sant Llorenç, entre Windsor al sud-oest i la ciutat de Québec al nord-est. Una regió que, com hem vist, està poblada per més de 18 milions de persones, el 56,8% de la població canadenca, segons el cens de 2006 (5).
Carte_administrative_du_Canada.svg: STyxderivative work: Vidioman, CC BY-SA 2.5, via Wikimedia Commons

Des del punt de vista econòmic, aquesta regió no s'atura a la frontera amb els EUA. Així, la regió transfronterera que s'estén al llarg de més de 3.000 km des de la riba occidental del llac Michigan, als Estats Units, fins a l'estuari del Sant Llorenç al Canadà és coneguda als EUA amb el nom de Great Lakes megalopolis (6): un geògraf de Québec: Jean-Claude Lasserre (7) li va donar el nom de Main Street America (8), però pocs són els qui la coneixen amb aquest nom.

Tot i no tenir la morfologia de les bananes europees (9) ni la de les bananes d'altres megalòpolis dels EUA, aquesta megaregió és la més poblada de l'Amèrica del Nord (10), car agrupa dins dels seus límits dos terços de la població del Canadà i el 16% de la població dels EUA. Altrament, en 2006, aquesta megalòpoli produïa dos terços de la producció industrial del Canadà i més d'una quarta part de la dels EUA (cf. 8).

MapofEmergingUSMegaregions
Map of the emerging American-Canadian megaregions as defined by America 2050.
This interpretation excludes the eastern part of the Windsor-Quebec City urban corridor from the Great Lakes Megalopolis.
IrvingPlNYC, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

  1. Wikipedia: List of countries and dependencies by area || Worldometer: Largest Countries in the World (by area)
  2. Wikipedia: List of countries and dependencies by populatio || Worldometer: Countries in the world by population (2022)
  3. 50% of Canadians Live South of The Red Line, Brillant Maps, 08.10.2015
  4. Zack Beauchamp: Canada is a huge country. Most of it is unfit for human habitation, Vox.com, 05.05.2016
  5. Wikipedia: Quebec City–Windsor Corridor || Corridor Québec-Windsor
  6. Wikipedia: Great Lakes megalopolis
  7. Jean-Claude Lasserre, Les réseaux fluviaux du Saint-Laurent et du Mississippi quelles contributions dans les domaines du transport, et des dynamiques territoriales? Vers une Avenue des Amériques [archive]sur CNDP, octobre 2006 || Décès du Professeur Jean-Claude Lasserre, Laboratoire Aménagement Economie Transports, Université de Lyon
  8. Wikipedia: Main Street America
  9. Veure Geografia Urbana: Megalòpolis i bananes, publicat en aquest blog el 28.05.2014
  10. Wikipedia: Megaregions of the United States

No comments: