Tuesday, June 21, 2022

economia circular - framework laptop

Linus Tech Tips: A COMPLETELY Upgradeable Laptop? - Framework Laptop Review, YouTube, 26.07.2021


El passat mes de maig vaig publicar dos posts on et parlava de la compra d'un ordinador de segona mà i dels passos i verificacions que vaig seguir al llarg del procés de la seva adquisició i configuració (1). Entre aquests passos, un dels factors al qual vaig donar-li més importància va ser l'"Indice de réparabilité" francès.

Si d'aquell ordinador et vaig dir que una de les coses que més m'havia agradat era que tenia un "Indice de réparabilité" valorat en 9/10, avui m'agradaria parlar-te d'un ordinador: Framework (3), amb una valoració de 9,7/10 a l'"Indice de réparabilité" francès i de 10/10 a iFixit !!!

Framework és una marca d'ordinadors rabiosament jove. Tan jove que va començar els seus primers passos el gener del 2020 i que, en el moment de la redacció d'aquest post (principis de juny), encara no té cap entrada a les versions en francès, en espanyol o en català de Wikipedia. En realitat però, no t'estic parlant només d'una nova marca d'ordinador, sinó d'un concepte que el magazín Time va retenir com una de les millors invencions del 2021 (4).

Si et parlo d'un nou concepte és perquè no només estem davant d'un laptop que és fàcil a reparar, que ho és, i molt! La novetat és que, malgrat el fet que pots comprar un laptop ja muntat, també tens una de les millors garanties de reparació i recanvi de les peces originals de la seva configuració. Però també pots escollir quina és la configuració que desitges pel teu nou laptop, rebre el xassís i els elements de la configuració (memòria, disc dur, etc.) que hagis escollit, i muntar-lo tot a casa amb un sol tornavís i amb una facilitat increïble.
Cadascun dels elements de Framework, va etiquetat amb un QR Code que et permet saber tot sobre els mateixos: el seu nom, la seva funció, les seves característiques... (5)
Cada component està etiquetat amb un codi QR que podeu escanejar per obtenir més informació sobre la peça i una guia sobre com substituir-la. Framework té previst afegir més funcionalitats als codis QR en el futur: per exemple, enllaços per comprar actualitzacions o revendre les peces en un futur Framework Marketplace.
Com tot està basat en mòduls, si un dia arriben nous processadors i canvien el seu tipus de connexió a la carta mare, o passa el mateix amb les memòries o el disc dur, un simple canvi de la carta mare serà suficient, tot guardant el xassís i tots els elements perifèrics que funcionin amb la nova.
Actualment només es pot comprar a la home page de Framework, on el podeu trobar a partir de 999 dòlars. Però podeu comprar per 749 dòlars l'edició de bricolatge si esteu disposats a muntar l'ordinador vosaltres mateixos i teniu a casa (o compreu a altres venedors) la memòria, el disc dur o el sistema operatiu (gratuït si decidiu utilitzar Linux) (5).
Framework develops modular laptop that users can fix and upgrade themselves, Dezeen, 04.01.2022

Podria allargar-me molt més parlant-te d'aquest nou concepte (de fet, l'aplicació als laptops de tot el que podíem ja fer des de fa anys amb les torres o desktops), però et passo tres vídeos que t'ho explicaran molt millor amb les seves imatges del que jo podria fer en un document de 25 pàgines.

Així doncs, et proposo que, abans de res, li donis un cop d'ull al(s) vídeo(s) que pots trobar a l'home page de Framework (3). Seguidament, que et miris el vídeo amb el qual he obert el post d'avui. Finalment, et suggereixo que et miris l'avaluació que, després de 6 mesos d'utilització, pots trobar al vídeo que tanca aquest post: espera però a veure quines són les conclusions sense deixar que el seu títol et condicioni!

Res més per avui si no recordar-te d'activar els subtítols a YouTube si tens problemes de comprensió amb l'anglès, perquè els vídeos valen la pena!

Elevated Systems - Framework Laptop 6 Months Later. I'm Less Impressed, YouTube, 27.02.2022


  1. Veure Economia circular - una experiència personal (1/2) (2/2), publicats en aquest blog els 19.05.2022 i 20.05.2022
  2. Indice de réparabilité (France): Home page
  3. Framework: Home page || Wikipedia [en] [fr] [es] [ca] || Indice de réparabilité || iFixit
  4. Framework Laptop. A Notebook You Can Repair, The Best Inventions of 2021, Time, 10.11.2021
  5. Alex Wawro: Framework Laptop review: The anti-MacBook has arrived, Tom's Guide, 19.05.2022

No comments: