Tuesday, June 14, 2022

nuclear energy - some thoughts (3/3)


Fa uns dies vaig publicar dos posts (1) que et presentava així:
El canvi climàtic i la necessitat de reduir les emissions ha tingut com a resultat que s'hagi reactivat arreu del món el vell debat sobre la necessitat de construir noves plantes d'energia nuclear. Uns debats a la TV i a la premsa que ens han presentat, un cop més, l'energia nuclear com la solució als problemes de les emissions i l'exemple de França com una experiència reeixida en la utilització d'aquesta energia (1).
Uns dies més tard, Pedro Fresco, Director General de Transició Ecològica a la Generalitat Valenciana, publicava un article a Público (2) que presentava així:
Potser per primera vegada a la història d'Espanya, l'energia es convertirà en objecte de debat polític de cara al cicle electoral del 2023. En aquest debat, l'extrema dreta ja ha triat la seva opció: crítica a les renovables i a les polítiques climàtiques, i aposta per l'energia nuclear.
Si als articles que vaig publicar introduïa en temps present els debats tertulians sobre l'energia nuclear per haver-los viscut ja a Suïssa, l'article de Pedro Fresco ens diu que aquests encara no han començat seriosament a Espanya, i presenta el seu article com una mena de remei preventiu a tots els fakes que l'extrema dreta (tinc com el sentiment que no es refereix solament a un partit) presentarà en defensa d'aquest tipus d'energia.

Amb la relativa llibertat que em dona el fet de no ser funcionari ni viure a Espanya, jo afegiria que el rol de l'extrema dreta de la qual ens parla l'autor, és el de ser el portaveu d'alguns grans grups del sector de la construcció, liderats per persones amb molt bones connexions amb el poder financer i mediàtic: probablement, ja saps en qui estic pensant. El mateix poder mediàtic que obrirà el meló dels debats tertulians preparatoris a futurs períodes electorals.

Òbviament, farem bé en recordar que, tant pels financers com pels responsables i accionistes dels grans grups de construcció, el negoci no es troba sempre en la fase d'explotació d'una central nuclear, sinó en el de la seva construcció. I que, un cop construïda la central, i rebudes les subvencions i ajudes que l'han fet possible, que funcioni o no, que sigui rendible o no, serà quelcom totalment irrellevant per a ells.

Tornant a l'article de Pedro Fresco, no puc sinó realitzar que tenim la mateixa opinió sobre un munt de coses en relació amb el futur de l'energia nuclear. L'única diferència entre el que ambdós hem publicat és que el seu article està molt més ben redactat, és molt més pedagògic i està molt més ben documentat. Si trobes un moment per fer-ho, només puc recomanar-te la seva lectura.


  1. Veure Nuclear Energy - Some Thoughts (1/3) (2/3), publicats respectivament el 31.05.2022 i el 02.06.2022
  2. Pedro Fresco: Cuentos y cuentas sobre la energía nuclear, Público, 07.06.2022

No comments: