Tuesday, June 7, 2022

red river valley

Stevie Nicks & Chris Isaak - Red River Valley, YouTube, 09.03.2009


Avui m'agradaria compartir amb tu un clàssic i, probablement, un dels millors temes del western americà: Red River Valley.  Un tema de finals del s. XIX del qual encara no s'ha determinat el seu origen (1). Sobre la seva melodia s'han escrit moltes versions i en moltes llengües. I si he obert el post amb la versió interpretada per Stevie Nicks (2) (3) i Chris Isaak és perquè em sembla una de les millors.

Grup de Folk: La Vall del Riu Vermell, YouTube, 23.06.2015

Vaig aprendre la versió en català d'aquest tema amb el cançoner d'Antoni Nogueras (4), i el vaig cantar als focs de camp i als viatges en tren durant els anys que vaig passar a l'agrupament escolta que es trobava als locals d'El Casinet de la plaça Santa Eulàlia de Nou Barris (5), a una època en què ningú esperava de l'Ajuntament de BCN que creés un centre social per tenir-ne un.

Si la memòria no em falla, el cantàvem amb una mena d'Allegro moderato, si el comparo amb la versió de la banda del Grup de Folk (6) (7). Una versió que, gràcies a la seva traducció i al tempo de la seva interpretació, pots escoltar sovint a les cerimònies que tenen lloc a molts tanatoris de Catalunya.

La versió de Grup de Folk és doncs sensiblement més lenta que la interpretada per Stevie Nicks. De fet, és encara més lenta que la versió al banjo dels 1950 de Pete Seeger (8), per no parlar del tema del 1959 de Johnny and The Hurricanes: Red River Rock (9), o l'excel·lent versió Boogie-woogie que Nico Brina va fer recentment al piano (10).

La melodia de Red River Valley també s'ha declinat en temes marcats per l'humor com Please Don't Play Red River Valley, de Johnny Cash (11) o la indescriptible versió del vídeo de Metronomy, un vídeo que em fa morir de riure cada cop que el veig (12).

Just per acabar, dir que una de les versions que més m'emociona sentir és la del tema de Jarama Valley, de Pete Seeger and the Almanac singers. Una cançó sobre la Batalla de Jarama, que va utilitzar la melodia de Red River Valley i va ser interpretada per Woody Guthrie and The Almanac Singers, amb la veu de Pete Seeger. Un tema que es va convertir en l'himne de l'Abraham Lincoln Brigade (13).

Pete Seeger and the Almanac singers - Jarama Valley, YouTube, 14.09.2010


  1. Wikipedia: Red River Valley [en] [fr] [es] [ca]
  2. Wikipedia: Stevie Nicks [en] [fr] [es] [ca]
  3. Veure Fleetwood Mac, publicat en aquest blog el 13.04.2018
  4. Antoni Nogueras i Brunet: Cançons en català i castellà, Segona edició (1975) || todocoleccion || Catàleg Col·lectiu de Biblioteques Excursionistes || Catàleg Biblioteca del Museu de la Música || Nota: encara tinc un exemplar del cançoner que corre per casa!
  5. Veure Barcelona i la memòria històrica - Narcís Monturiol, publicat en aquest blog el 20.10.2019
  6. Wikipedia: Grup de Folk
  7. Probablement, el tempo que de la versió en català està influenciat per l'antic error d'incloure'l a un disc que tenia com objectiu ser una recopilació de la música negra espiritual. Com hem vist prèviament a Wikipedia, no és el cas || Veure Jaume Arnella, Maria Jesús Martí I Joan Soler* Amb La Col·laboració De La Coral Sant Jordi – Negro Spirituals, Als 4 Vents – A4V-24L, 1969
  8. Pete Seeger - Red River Valley, YouTube, 20.05.2016
  9. Johnny and The Hurricanes: Red River Rock, YouTube, 26.02.2016
  10. Nico Brina - Red River Rock (boogie woogie version), YouTube, 16.06.2018
  11. Johnny Cash - Please Don't Play Red River Valley, YouTube, 19.02.2011
  12. Metronomy - Red River Rock (Official Video), YouTube, 14.12.2021
  13. Wikipedia: Jarama Valley [en] [fr] [es] [ca] || Lincoln Battalion [en] [fr] [es] [ca]

No comments: