Sunday, February 5, 2023

the wild project - david saavedra

The Wild Project #112 ft David Saavedra (Ex-nazi) | Cómo se radicalizó y cómo salió, Vivir amenazado, YouTube, 03.02.2022


Fa uns dies et parlava del canal YouTube de Gabriel Rufián: La Fábrica (1) i també d'alguns dels personatges que ha entrevistat. El que no et vaig dir és que, gràcies al podcast de Gabriel Rufián, vaig conèixer a un creador de continguts a YouTube conegut amb el nom artístic de Jordi Wild (2).

Malgrat tenir un canal YouTube creat el 2013, amb 8,6 milions de seguidors i 1.500 milions de visualitzacions, em va sorprendre el fet de no conèixer ni The Wild Project (3), ni al seu creador, conegut amb el nom artístic de Jordi Wild, psicòleg, actor, youtuber i model nascut a Barcelona (4).

Tot i que l'estil de les seves entrevistes no té gaire cosa a veure ni amb les de Gabriel Rufián (1) ni amb les de Ricardo Moya (5), principalment per un munt d'interrupcions que acaben per despistar a entrevistats i oients, comparteixen amb les de Ricardo Moya el fet que no estan limitades en el temps, a més d'una simpatia i una empatia amb els entrevistats totalment refrescants.

Com ja pots imaginar, no he tingut temps de veure totes les entrevistes que tinc apuntades per veure. Però avui m'agradaria recomanar-te l'entrevista amb què he obert el post d'avui. Una entrevista senzillament brutal de 4h30' que he vist en quatre dies.

Una de les millors entrevistes que mai he vist, amb David Saavedra (6), nazi des de la seva adolescència, quan va descobrir el moviment i es va deixar enlluernar per aquest. Suboficial de l'exèrcit i autor de Memorias de un exnazi (7), per circumstàncies que explica durant l'entrevista, decideix deixar enrere el nazisme i desradicalitzar-se. Un procés molt dur, que ha durat anys. Un procés en el que encara està immers, com pots comprovar si visites el seu canal a YouTube.

Personalment, el que m'ha impressionat més de David Saavedra és la seva curiositat per saber i el munt de lectures que ha fet per satisfer aquella curiositat. Les seves reflexions sobre el funcionament del cervell també m'han fet reflexionar. També una explicació plausible sobre com es pot arribar i com es pot sortir del procés de radicalització: de qualsevol procés de radicalització!

Tornant a les seves lectures, afegir que amb aquesta entrevista he après un munt de coses que desconeixia i que he pogut completar dies més tard, amb altres lectures que he anat fent a Internet.

Un consell. Probablement sigui una de les millors entrevistes que mai no he vist i, com ja t'he dit, quan he acabat de veure-la, he après moltes més coses d'aquelles que creia saber. Però, per veure-la (recorda que l'entrevista dura unes 4h30) i no acabar passant per alt algunes de les coses més interessants, m'ho he muntat per veure-la en quatre dies. A tu de decidir quina és la millor manera de fer-ho. Però no te la perdis, car val molt la pena de veure-la.


  1. Veure Gabriel Rufián - La Fábrica, publicat en aquest blog el 31.01.2023
  2. La Fábrica 1931 - La Fábrica de Rufián con Jordi Wild, YouTube, 03.07.2019
  3. The Wild Project: YouTube
  4. Jordi Wild: Home page
  5. Veure El sentido de la birra - Pedro Vallín, YouTube, 26.01.2023
  6. David Saavedra: YouTube
  7. David Saavedra - Memorias de un exnazi: Penguin Libros, La Vanguardia

No comments: