Wednesday, December 13, 2023

intel·ligència artificial - ostres i captura de CO₂ (1/3)

Yamaha Outboards - Can Oyster “Recycling” Lead to Carbon Sequestration? YouTube, 24.06.2022


Mirant els articles que Inoreader (1) m'havia recollit, em vaig aturar en un publicat per Grist (2) que parlava d'un gran fabricant de motors per embarcacions, Yamaha, i la seva participació en el finançament de dos projectes de recerca sobre els esculls d'ostres i el segrest de carboni a les closques d'aquest mol·lusc a la costa atlàntica de Geòrgia i la costa del golf de Texas (3). Aquest és el projecte del qual parla el vídeo amb què he obert el post d'avui.
Recorda d'activar els subtítols del vídeo si tens problemes de comprensió de la llengua anglesa seleccionant la teva llengua de preferència.
Com no havia sentit parlar mai d'aquesta línia de recerca, vaig buscar a Google i vaig trobar un munt d'informació en anglès. Vaig començar llegint un article publicat a Scispace (4) i els seus enllaços:
Les closques d'ostres es poden utilitzar com a forma sostenible de capturar CO₂. S'han desenvolupat esculls artificials d'ostres amb bioenginyeria per mitigar l'erosió mentre s'emmagatzema carboni a les seves closques. Les closques d'ostres també es poden reutilitzar com a matèria primera per crear materials de construcció, contribuint a la sostenibilitat econòmica, reduint la petjada de carboni al sector de la construcció. Les closques d'ostres també es poden utilitzar com a materials de drenatge per millorar sòls mal drenats, i el seu ús pot reduir les emissions de CO₂ en comparació amb la sorra natural.
Hi havia molta matèria a llegir, ja eren les 21h00 del vespre i se'm va ocórrer una idea: començar per llegir un bon resum i, més tard, anar llegint articles a mesura que tingués temps.
Oyster Reef Build with Shells from Restaurants, Biz New Orleans

Una conversa super interessant amb l'amic Pepo, i un vídeo de Santiago Bilinkis sobre la intel·ligència artificial (5), em van donar la idea d'entrar a ChatGPT. Vaig fer-li una pregunta en anglès car, contràriament al que diu Bilinkis al vídeo, la meva experiència és que les respostes són millors si ho fas en aquesta llengua. Altrament, res no t'impedeix després demanar-li a ChatGPT que tradueixi la seva resposta a la llengua que prefereixis.

La pregunta que vaig fer-li és aquesta:
I'd like to ask you to write a divulgation article with 600 words maximum. This article must deal with the January 2022 knowledge of CO2 capture in oyster shells. This article should include information about other molluscs that can also accumulate significant amounts of CO2 in their shells.
A continuació pots trobar la resposta que vaig obtenir de ChatGPT. Com la traducció al català, tot i ser francament bona, no tenia el nivell de la traducció amb Google, aquesta és la traducció textual amb què tancaré el post d'avui (524 paraules en anglès, 616 en la traducció al català). Bona lectura!



Títol: Les closques d'ostres com a capturadors de CO₂

En la recerca de solucions innovadores per combatre el canvi climàtic, els científics s'han inspirat en les meravelles de l'oceà. Una via d'investigació prometedora implica l'ús de closques d'ostres com a eina natural de captura de carboni. Aquest avenç, sorgit d'estudis realitzats fins el gener de 2022, fa llum sobre el potencial dels mol·luscs per jugar un paper crucial en la mitigació dels nivells de CO2.

Les ostres, ja celebrades pel seu atractiu culinari, estan guanyant ara reconeixement pels seus beneficis mediambientals. Els investigadors han descobert que les closques d'ostres tenen una capacitat notable per absorbir i emmagatzemar el diòxid de carboni (CO2) del medi ambient. Aquesta troballa té implicacions importants tant per als ecosistemes marins com per a la lluita contra el canvi climàtic.

El procés de captura de CO2 a les closques d'ostres està arrelat en el cicle de vida natural d'aquests mol·luscs marins. Les ostres, com altres mol·luscs, extreuen carbonat de calci dissolt de l'aigua de mar per construir les seves closques protectores. El carbonat de calci, un compost compost de carboni, oxigen i calci, segresta eficaçment el diòxid de carboni quan s'incorpora a l'estructura de la closca.

El que fa que les closques d'ostres siguin especialment intrigants és la seva capacitat per emmagatzemar quantitats substancials de CO2. Aquesta capacitat inherent transforma aquestes mol·luscs en una arma potencial contra l'augment de les emissions de carboni. A mesura que les ostres continuen filtrant i construint les seves closques, contribueixen activament a eliminar el CO2 de l'aigua, convertint-se en magatzems de carboni naturals.

Tanmateix, les ostres no són els únics herois d'aquesta narrativa ecològica. Altres mol·luscs, com les cloïsses, els musclos i els cargols, també participen en el joc de captura de carboni. Cadascuna d'aquestes criatures posseeix els seus mecanismes únics per incorporar carboni a les seves closques, oferint una àmplia gamma de possibilitats per aprofitar els seus beneficis ambientals.

Les cloïsses, per exemple, són conegudes per la seva impressionant capacitat de filtrar grans volums d'aigua, extreure tant nutrients com diòxid de carboni. Els musclos, en canvi, segreguen una substància semblant a una cola que uneix fragments de closca i, en el procés, capta CO2. Els cargols contribueixen extraient carbonats del seu entorn i incorporant-los a les seves closques durant el creixement.

Tot i que el potencial d'aquests mol·luscs en la captura de carboni és prometedor, és important tenir en compte que les activitats humanes, com la sobrepesca i la destrucció d'hàbitats, poden suposar amenaces importants per a les seves poblacions. S'han d'implementar esforços de conservació per garantir la sostenibilitat d'aquests sistemes naturals de captura de carboni.

A la llum de les troballes fins gener de 2022, els científics estan explorant aplicacions pràctiques per utilitzar closques d'ostres i altres closques de mol·luscs en iniciatives de captura de carboni. Una d'aquestes aplicacions consisteix a reutilitzar les closques descartades de les indústries de marisc per crear esculls artificials que puguin millorar els ecosistemes marins alhora que segresten CO2.

A més, els investigadors estan investigant maneres d'accelerar el procés natural de captura de carboni a les closques de mol·luscs, desenvolupant potencialment tecnologies innovadores per a la captura i emmagatzematge de carboni a gran escala.

El descobriment de mol·luscs com a capturadors naturals de CO2 exemplifica el potencial no aprofitat de la natura per abordar el canvi climàtic. En comprendre i aprofitar les habilitats d'aquestes criatures marines, podem trobar solucions sostenibles per mitigar els impactes de l'augment dels nivells de diòxid de carboni. A mesura que ens aventurem cap a un futur marcat pels reptes ambientals, la modesta closca d'ostra pot emergir com un poderós aliat en l'esforç global per combatre el canvi climàtic.



  1. Wikipedia: Inoreader [en] [fr] [es] [ca]
  2. Grist: Home page || Wikipedia
  3. Emily Jones: How much carbon can oysters store? Scientists are trying to find out, Grist, 07.12.2023
  4. Can oyster shells be used as a sustainable way to capture CO₂?, Scispace
  5. Veure Santiago Bilinkis - Intel·ligència artificial i natural, publicat en aquest blog el 09.12.2023

No comments: