Friday, December 29, 2023

carl sagan - the lost lecture (1994)

Luis Octavio Corvalan - Carl Sagan: La conferencia perdida 1994 - Subtitulada, YouTube, 02.04.2020


Probablement, aquests dies no trobis el temps de veure la que, segons la seva companya: Anne Druyan, va ser una de les millors conferències de Carl Sagan (1934-1996). No hi fa res car, si no pots veure-la avui per manca de temps, sempre podràs fer-ho més endavant. Però no t'oblidis de fer-ho!

Pot ser que, després de veure-la canviï la teva manera de veure el món. O potser no. Tot el que puc dir és què, d'ençà que vaig sentir per primera vegada les paraules d'aquest científic i humanista, la meva visió del món va canviar per sempre (1).

Aquest vídeo es va enregistrar el 9 de novembre de 1994, dia del 60è aniversari de Carl Sagan. Per commemorar-ho, Cornell University va invitar aquest científic i humanista a donar una conferència sobre un tema de la seva elecció. La conferència es va presentar amb el nom de L'era de l'exploració. Però tothom la recorda amb el nom de Lost Lecture (La conferència perduda), car el vídeo original va desaparèixer el 1994 i no es va poder trobar fins al 2017, durant un acte que va tenir lloc a la Cornell University en homenatge al 40è aniversari de la missió Voyager.
Una empleada del departament de relacions públiques de la Cornell University va rebre una sol·licitud de TED.com demanant una exposició interessant de Carl Sagan. En la seva recerca, va trobar una cinta Sony Betacam arxivada, que va resultar ser la gravació de la Lost Lecture (La conferència perduda) de Carl Sagan de 1994. Va transmetre l'enregistrament a The Carl Sagan Institute (2) que, en associació amb Cornell Broadcast Studios, van editar el metratge en brut (3).
En aquesta conferència, Carl Sagan exposava la filosofia científica que presentava al seu darrer llibre, Pale Blue Dot (Un punt blau pàl·lid) (4), del qual va resumir un dels seus capítols clau: la pretensió durant la història que la Terra i l'espècie humana són úniques en l'univers.

El vídeo de la conferència amb què he obert el post d'avui és el de la versió subtitulada a l'espanyol que Luis Octavio Corvalan va publicar a YouTube el 02.04.2020.


  1. Veure Carl Sagan - Traveller's Tales, publicat en aquest blog el 18.11.2023
  2. Carl Sagan Institute: Home page || YouTube || Twitter || Instagram
  3. ‘Lost’ lecture by Carl Sagan released in honor of his birthday, Cornell Chronicle, 09.11.2018
  4. Wikipedia: Pale Blue Dot [en] [fr] [es] [ca]

No comments: