Saturday, December 9, 2023

santiago bilinkis - intel·ligència artificial i natural

Urbana Play - Santiago Bilinkis en TodoPasa: Inteligencia Artificial y trabajo, YouTube, 27.04.2023


A menys que passi alguna cosa estranya demà, diumenge 10 de desembre, Javier Milei assumirà la presidència de l'Argentina. Em sembla important recordar que ho va fer gràcies a ser el candidat més votat, amb 14.476.462 (1). Però també em sembla important destacar que, segons Wikipedia (2), la població de l'Argentina és de 46.044.703 d'habitants.

Deixant de banda aquells que no estan registrats per exercir el seu dret de vot i a aquells que han votat blanc o nul, però també aquells que s'han abstingut d'exercir el seu dret de vot -malgrat que votar sigui obligatori a l'Argentina (3)-, Javier Milei ha estat el candidat votat per aquells que comparteixen el seu programa polític, però també per aquells que no volen tornar a veure ni en pintura aquells polítics que han estat al poder abans d'ell. I entre aquests darrers, si penso en els comentaris que he sentit dels pocs argentins que conec (4), tinc com el sentiment que no són minoria.

El problema amb les regles de la democràcia, és que poca gent sembla conèixer-les. I entre aquesta gent, hi ha qui crea els titulars, els experts que analitzen percentatges i una gran majoria de gent que creu el que diuen uns i altres. Però en el cas de les eleccions presidencials de l'Argentina poca gent es dirà que el 60% de la població no ha votat per Javier Milei, de la mateixa manera que no fan mai aquest tipus d'anàlisi a les eleccions del seu propi país. I aquí entrem en un dels terrenys més interessants del sistema democràtic: per guardar el poder, és tan important saber qui t'ha votat i perquè, com recordar a tots aquells que no ho han fet.

Deixaré de banda que tinc com el sentiment que Javier Milei no té la majoria parlamentària per fer passar les lleis que presentava el seu programa. I naturalment, que hi ha tendència a oblidar que l'activitat legislativa d'un govern depèn de quines són les forces que li donen suport i quin és el programa que aquestes defensen: i això val per a l'Argentina, però també per Espanya.

M'ha semblat important parlar de les eleccions presidencials de l'Argentina perquè m'han provocat una gran tristor els comentaris que he sentit des de fa dies sobre el poble argentí entre familiars i amics. Més que res, perquè tinc el més gran dels respectes per aquest poble en general i per molts dels seus habitants en particular.

Entre els argentins pels quals tinc un gran respecte es troba Santiago Bilinkis (5), un personatge molt interessant que vaig descobrir fa unes setmanes a Twitter i de qui no em canso d'aprendre coses als vídeos que publica als enllaços que pots trobar al final del post d'avui.

El vídeo sobre la intel·ligència artificial i els seus límits amb què he obert el post d'avui és un condensat de coneixements i de sentit comú explicats com solament un gran divulgador sap fer-ho. El vídeo amb què tancaré el post d'avui, tracta sobre els límits de la intel·ligència natural, però també sobre la capacitat premonitòria de Santiago Bilinkis basant-se en experiències realitzades en el passat: si ja has vist el vídeo i ara et mires a una foto de Javier Milei de quin color té els ulls, veuràs ràpidament de què estic parlant. I si arribes a retenir que aquestes experiències s'han fet a molts països amb els mateixos resultats, potser arribarem a comprendre dues o tres coses que potser mai ens havíem plantejat abans.

Santiago Bilinkis: ¿Los candidatos reflejan lo que nosotros pensamos?, TikTok


  1. Cuántos votos sacó Javier Milei en las elecciones 2023, La Nación, 20.11.2023
  2. Wikipedia: Elecciones presidenciales de Argentina de 2023
  3. Balotaje Argentina 2023: la multa por no haber ido a votar a presidente, La Nación, 20.11.2023
  4. Argentinos votaron desde el exterior: quién ganó las elecciones, El Observador, 19.11.2023
  5. Santiago Bilinkis: Bitly Link-in-bio || YouTube || Twitter || Instagram || TikTok

No comments: