Thursday, February 1, 2024

un peu de poésie dans ce monde de brutes

Source: Rebecca Herbert, Twitter, 20.05.2021


El fenomen que pots veure a la imatge amb què he obert el post d'avui és conegut a la versió en anglès de Wikipedia amb el nom d'Inosculation, a la versió en francès amb el d'Anastomose botanique i en la versió en espanyol amb el d'Inosculación i, encara que probablement que té un altre nom popular molt més seductor, el pots trobar a la versió en català amb el d'Anastomosi (1).
L'arbre més prim es va tallar fa anys i el més gran el sosté i l'alimenta des de llavors. Es “desperten” junts a la primavera i “se’n van a dormir” junts a la tardor (Rebecca Herbert)
La inosculació és un fenomen natural en el qual els troncs, les branques o les arrels de dos o més arbres creixen junts d'una manera biològicament semblant al procés artificial de l'empelt. És més comú que les branques de dos arbres de la mateixa espècie creixin juntes, però també es pot veure aquest fenomen entre espècies relacionades. Les branques creixen primer per separat, a proximitat les unes de les altres fins que es toquen. En aquest punt, l'escorça de les superfícies en contacte s'esborra gradualment a mesura que els arbres es mouen amb el vent. Un cop toca el càmbium de dos arbres, de vegades s'autoempelten i els arbres creixen junts a mesura que augmenta el seu diàmetre.


  1. Wikipedia: Inosculation [en] [fr] [es] [ca]

No comments: