Aquest any, hi havien dos esdeveniments a Amsterdam que no ens volíem perdre si visitàvem la ciutat. Un d'ells era la reobertura del Rijksmuseum, després de deu anys de treballs de renovació. L'altre era l'exposició Van Gogh at work, al Van Gogh Museum.
Museumplein
El Rijksmuseum (trad. Museu de l'estat) és el Museu Nacional de Historia i de l'Art dels Països Baixos. Està situat a Museumplein (l'esplanada dels museus), on també es troben el Van Gogh Museum, el Stedelijk Museum i el palau de la musica Concertgebouw. Al bell mig de l'esplanada hi ha un estany que, en hivern, es transforma en pista de patinatge.
Rijksmuseum
L'edifici actual del Rijksmuseum es va obrir oficialment al public l'any 1885, i va estar tancat per renovació des del 2003 fins el 13 d'abril d'enguany. La seva reobertura va ser un esdeveniment del que'n va parlar tota la premsa. Jo he decidit quedar-me amb aquest divertidíssim flashmob que van organitzar a uns magatzems d'Amsterdam, basat sobre un dels quadres més coneguts de Rembrandt.
Si parlem d'aquest quadre en concret: Nachtwacht, dir que vaig passar-me més de 20' estudiant-lo amb l'ajuda d'unes guies que'm feien veure detalls que mai hauria vist altrament. Del museu dir que vam entrar a les 12h20 i que ja no podíem més quan vam plegar cap a les 17h15 ... després de no haver vist res d'altre que el segon pis del museu, dedicat exclusivament al període 1600-1650. Personalment, estava a dos dits de patir el síndrome de Stendhal: si doneu un cop d'ull al vídeo de l'entrada veureu perquè. Rembrandt (hi ha un documental de la BBC sobre el mestre) Verspronck, Hals, Vermeer, Van Honthorst, Goltzius, Van den Valckert, Van der Helst, Van Everdingen, ... no m'acabava de creure que estigués enllà, envoltat per les pintures d'aquells mestres.
Si voleu veure més a fons el contingut del museu, un pintor que us interessi i del que no hagi parlat o, simplement, preparar un futur pla de visita al museu, no dubteu en visitar aquesta pàgina.
Van Gogh Museum
L'afluència de public per l'exposició Van Gogh at Work era una autèntica bogeria. Vam anar a comprar les entrades pel matí i teníem hora a les 17h00, una hora abans que tanqués el museu. Afortunadament, vam passar-nos a les 16h15 per fer la cua d'entrada i, després de controlar el nombre de persones que hi havia al museu, ens van deixar entrar. Vam anar una mica de bòlid per veure-ho tot abans que tanquessin. Per començar, us proposo de donar un cop d'ull a aquest vídeo amb un resum de l'exposició i després visitar aquesta pàgina amb la col·lecció permanent del museu.
Sobre l'obra, francament no sabria què destacar: si els autoretrats, si el retrat de Camille Roulin, si el període de 1888-89 a Arles (els girasols, el dormitori, les Saintes Maries de la Mer, ...) ...
Google Art Project
Per acabar, un consell per aquells que no conegueu el Google Art Project (veure versió en anglès). Abans de visitar un museu, feu un tomb pel Google Art Project, del Google Cultural Institute, i busqueu pel nom del museu: per exemple, Rijksmuseum o Van Gogh Museum. Entre les funcionalitats de més interès d'aquesta pàgina trobareu les següents:
- Cada quadre disposa d'una descripció.
- Podeu triar els quadres per la data de creació, passar-los en diaporama.
- Podeu crear la vostra pròpia galeria virtual de quadres favorits.
- Podeu compartir amb una altra persona un quadre que us agradi.
No comments:
Post a Comment