Sunday, August 18, 2013

Amsterdam 2013 - notes personals: la vila

Si ahir us vaig donar quatre idees respecte al transport, m'agradaria afegir-ne un parell pel que fa a la visita de la ciutat. En primer lloc, eviteu tant com pogueu anar a l'Oficina de Turisme que hi ha al davant de l'estació de Amsterdam Centraal. Els dies que vam anar-hi estava plena de gom a gom i, malgrat la simpatia del personal, no donaven abast. Si heu de comprar un mapa, passeu per un quiosc i agafeu el model més senzill que pogueu ficar a la butxaca. El centre històric de la vila no és enorme, la cartografia és fàcil a retenir mentalment, els mapes estan ben fets i els carrers estan ben senyalitzats: no us perdreu (...)

Dues recomanacions si teniu un dispositiu Apple o Android (telèfon o tableta): baixeu-vos la Amsterdam Offline City Map, les guies offline Michelin Travel i l'Amsterdam City Guide de Trip Advisor. Per un primer viatge de pocs dies no necessitareu més. Recordeu que el fet que siguin offline vol dir que la guia estarà carregada al vostre phone (o tableta) i que no necessitareu passar pel roaming dels operadors locals. Si utilitzeu el phone per prendre fotos (és el meu cas), pareu compte amb el GPS sinó porteu bateries suplementàries.
Si us puc donar un consell, però. No utilitzeu les guies el primer dia. Deixeu-vos portar pel vostre instint i no seguiu necessàriament la marea humana de turistes ... que han llegit les mateixes guies que vosaltres. La ciutat està plena de racons, de places, de carrers plens de bars i restaurants, de canals, d'edificis singulars on uns us atrauran més que d'altres (pels motius que siguin). I pel que fa al comerç, trobareu de tot: des de les botigues dels carrers que aboquen a la plaça Dam des d'Amsterdam Centraal,  les galeries del Magna Plaza (a l'antic edifici de correus de la vila), fins l'Albert Cuyp Market. Mireu abans d'entrar les cartes dels restaurants, podreu veure que podeu menjar bé per preus molt raonables. 
Res més sinó deixar-vos descobrir una ciutat on l'individu és considerat com un adult responsable i una societat capaç de construir el paisatge que ocupa (parlaré més endavant dels polders), dissenyar l'arquitectura de més rabiosa actualitat i conservar al mateix temps el seu patrimoni arquitectònic històric.

No comments: