Wednesday, December 4, 2013

walter benjamin i el cementiri de port-bou

Marta Pesarrodona publicava a l'edició de El Temps del passat 12 Novbre un article remarcable: No tots són sants que us recomano de llegir. En particular en Sinfu, per si li és d'alguna utilitat per la seva tesi. Segueixo amb un extracte de l'article que fa al·lusió a Walter Benjamin (bio, cites):


Entre nosaltres, la fossa comuna i els nazis ens menen directament al cementiri de Portbou i a Walter Benjamin, on reposa a la fossa comuna, sense identificació.

A mi sempre em fa pensar en les nombroses tombes que he contemplat més d’una vegada al cementiri jueu més gran d’Europa, Weissensee, també al Berlín est. En els moments més durs del nazisme, allí en van fer la seva casa molts jueus. Pensaven, i en general van encertar, que no els hi anirien a cercar. Ara mateix, sempre m’hi falta una llosa, la de Walter Benjamin, un berlinès del bell districte de Charlottenburg. Naturalment, les seves despulles miren la Mediterrània, per culpa del batlle franquista de 1940.

Una autoritat amb deliris nazis, segurament, i afició a la pesseta, que va menar el gran pensador al suïcidi. Una mort que va atemorir aquell batlle, que va deixar passar la resta del grup, camí cap a Portugal i Estats Units.

No comments: