Gràcies als vells films americans, velles sèries de TV com Dallas i al clan Bush, tots tenim l'idea al cap que Texas és l'estat americà del petroli.
Dir el contrari no seria judiciós. Però la realitat es que Texas és també una referència en el desenvolupament d'energies renovables, combinant al mateix temps les condicions naturals propicies a la producció d'energia eòlica i un marc polític i econòmic favorable al seu desenvolupament. Un exemple d'aquesta afirmació el podem trobar en EDF, que està desenvolupant projectes eòlics de més de 1 GW de potencia instal·lada en aquest estat (Enerzine, 10.01.2014).
A les inversions que s'estan fent als parcs eòlics d'aquest estat s'han d'afegir les que s'estan fent en la construcció de noves línies elèctriques per transportar el corrent als centres de consum: estem parlant de 5'800 km de noves línies i d'unes inversions de de 6,8 miliards de US$ (Renewable Energy, 02.09.2013).
Si tenim en compte que els deu darrers anys s'han instal·lat 300 GW d'energia eòlica i 20 GW de nuclear arreu del mon, les inversions als parcs eòlics texans per EDF, el gegant del nuclear francès, no haurien de sorprendre ningú. I no estaria gens malament que alguns 'experts en energia' espanyols en prenguessin nota i es demanessin perquè aquest tipus d'inversions no s'estan realitzant també al nostre pais.
Tampoc estaria malament que aquests 'experts en energia' prenguessin nota del que està passant amb la contaminació dels aqüífers texans com a conseqüència de la utilització de les tècniques de fractura hidràulica per l'obtenció de hidrocarburs. Més que res recordar que, just abans del darrer pont de Tots Sants, el govern espanyol, després d'aplicar taxes a la producció realitzada per les energies renovables, va publicar una llei que derogava dos lleis de 1998 i 2006 i alliberava les prospeccions destinades a la producció d'hidrocarburs per fractura hidràulica.
Constatar de pas que el govern espanyol ho feia davant el silenci d'aquells que continuen militant activament contra la construcció de línies elèctriques (MAT) que permetrien importar electricitat a preus mes baixos d'Europa. Però constatar també el silenci del govern basc. Més, tenint en compte que el territori d'Euskadi ha estat escollit per les companyies concessionàries per fer les primeres prospeccions, i que davant aquesta llei de 'rang superior' el govern basc no pot prendre cap decisió administrativa per modular les prospeccions.
Una eventual explicació del silenci del govern basc podria trobar-se a les pàgines de Shale Gas España que, entre d'altres, estan patrocinades per Hidrocarburos de Euskadi. I pel que fa al combat contra la MAT ... estic segur que molts militants es quedaran sorpresos el dia que se sabrà quins eren els interessos que li feien el joc a aquest combat. A bon entendeur, salut!
1 comment:
Paradoxalment, mentre EDF es dedica a comprar i crear nous parcs eòlics a Texas (per exemple), fa tot el possible per pertorbar el desenvolupament d'aquesta font d'energia al territori francès. El darrer exemple el podem trobar al territori americà de Saint-Pierre-et-Miquelon: Eole Miquelon arrête sa centrale éolienne pour raison économique (Enerzine, 15.01.2014)
Post a Comment