Saturday, January 25, 2014

sequera extrema a l'oest dels estats units

US Drought Monitor
La vaga de fred del NE dels USA ha coincidit amb un episodi de sequera extrema a l'oest del país. La sequera és tant important que el governador de Califòrnia va declarar el passat 17.01.2014 l'estat d'emergència a varis comptats de l'estat (Los Angeles Times).

Just afegir que, segons l'US Drought Monitor, la sequera s'estén també a d'altres estats de la unió com Colorado, Nou Mèxic, Nevada, Kansas, Texas, Utah, Arkansas, Idaho o Oklahoma.
Aquesta situació sembla estar relacionada amb un fenomen periòdic conegut com Pacific Decadal Oscillation (PDO), responsable de la zona d'alta pressió que ha estat bloquejant l'arribada a la costa Oest dels fronts humits del Pacífic durant més d'un any, desviant-los cap al nord del Canadà i Alaska, i contribuint a l'episodi de fred extrem que hem vist aquestes darreres setmanes a gran part del Mig Oest i NE de Canadà i USA (The Watchers, 23.01.2014).

Ja per acabar, afegir que el fenomen del PDO es troba darrera del nombre creixent d'escèptics al canvi climàtic, al·legant que cal buscar en la periodicitat del PDO (amb cicles d'entre 20 i 30 anys), i no en l'acció antròpica, l'explicació als canvis que s'han identificat aquests darrers anys en el clima del planeta. En aquest sentit, crec que val la pena llegir un article publicat per NOAA l'Agost de 2013: 2012 was one of the 10 warmest years on record globally. The end of weak La Niña, unprecedented Arctic warmth influenced 2012 climate conditions.

lectures recomanades: 

No comments: