Wednesday, January 29, 2014

les sequeres i el col·lapse de les civilitzacions

Israel Finkelstein, és coautor amb Neil Asher Silberman d'una revisió brutal dels orígens de la bíblia i del poble d'Israel: The Bible Unearthed: Archaeology's New Vision of Ancient Israel and the Origin of Its Sacred Texts (2001), que és el resultat de la comparació del seu contingut (fets i dates) amb tot el que sabem avui en dia a través de l'historia i les diverses branques de l'arqueologia.

El passat mes d'octubre, National Geographic publicava un article dedicat a un nou treball de Finkelstein i el seu equip de recerca de l'Institut d'Arqueologia de la Universitat de Tel-Aviv: Drought Led to Collapse of Civilizations, Study of fossilized pollen helps solve an intriguing historical mystery (24.10.2013).

Et passo un extracte del seu contingut:
Quina va ser la causa de la fi d'una sèrie de civilitzacions avançades de la costa oriental de la Mediterrània fa 3'200 anys?

Les anàlisis de les partícules de pol·len capturades als sediments del fons del Mar de Galilea semblen dir-nos que, en un curt període de temps, el món de l'Edat de Bronze de la Mediterrània Oriental es va ensorrar: l'imperi Hitita, l'Egipte dels faraons, la cultura Micènica, el gran empori comercial d'Ugarit (a la costa de Síria) i les ciutats-estat cananees sota l'hegemonia egípcia ... Tot va desaparèixer i, només després d'un temps, aquestes civilitzacions van ser reemplaçats pels regnes de l'Edat del Ferro, entre ells Israel i Judà.

Fins ara es creia que les causes havien estat les guerres, les pestes i diversos desastres naturals sobtats. Però gràcies a les sofisticades tècniques de presa de mostres de pol·len i als avenços en la seva datació per radiocarboni, Finkelstein i el seu equip creuen poder demostrar que allò no eren sinó els efectes d'una causa principal: la sequera o, més aviat, una successió de sequeres greus que van tenir lloc durant un període de 150 anys a partir de 1250 AC a 1100 AC i que van acabar amb aquelles civilitzacions.
Continua (...)


Si trobes interessant l'explicació de la sequera com a possible causa del col·lapse de les civilitzacions, et proposo de donar un cop d'ull a aquest altre article publicat el Març del 2012 al National Geographic: When It Comes to Water, We’re All Maya Now on una sèrie d'estudis sobre l'evolució de les precipitacions semblen explicar la fi de la civilització Maya.  

No comments: