Friday, May 1, 2020

boikot - jarama

Boikot - Jarama (Videoclip Oficial), Youtube, 24.03.2017

El mes de març de 2017, Boikot (1), una banda punk de Madrid, presentava el curtmetratge Jarama (2). Rodat a Irlanda, aquest clip inclou algunes imatges del curtmetratge i és un homenatge als irlandesos que van lluitar en Febrer del 1937 amb les Brigades Internacionals a la Batalla de Jarama (2), molt a prop d'on ara es troba Rivas-VaciaMadrid (3).

Un detall per la memòria històrica és que, entre els irlandesos que van combatre a la Batalla del Jarama, hi havia els que van lluitar per defensar la República amb les Brigades Internacionals (4), enquadrats a la Columna Connolly (5) (6) (7), que fan l'objecte de l'homenatge del clip i del curtmetratge.

Però també hi havia els que van lluitar donant suport als feixistes amb la Brigada Irlandesa (8) enquadrada a la Legió com la XV Bandera, una unitat formada pel dirigent feixista irlandès Eoin O'Duffy, qui prèviament a la creació d'aquesta unitat, també havia organitzat els grups de Camises Blaves i de Camises Verdes (9) a Irlanda.


  1. Wikipedia: Boikot [en] [fr] [es] [ca]
  2. Jarama. El cortometraje de Boikot, Youtube, 18.02.2018
  3. Wikipedia: Batalla del Jarama || Robert Doyle: Jarama, in Irish Freedom, Feb. 1944 (Ireland and Spanish Civil War)
  4. Wikipedia: Rivas-VaciaMadrid
  5. Wikipedia: Brigadas Internacionales [en] [fr] [es] [ca]
  6. Connolly Column: Home Page  || Wikipedia [en] [fr] [es] [ca
  7. Wikipedia: Wikipedia: Irish socialist volunteers in the Spanish Civil War
  8. Ireland and the Spanish Civil War|| Volunteers on the Left/Republican side in Spain
  9. Wikipedia: Irish Brigade [en] [fr] [es] [ca]
  10. Apart de les camises negres, les brunes i les blaves, cal recordar que les camises verdes també van tenir un cert èxit entre els moviments feixistes europeus dels anys 30's.

No comments: