Tuesday, May 12, 2020

switzerland - biosafety level 4

Le Temps - En Suisse, un labo «haute sécurité», Youtube, 08.05.2020

No s'ha dit gran cosa sobre el fet que la ciutat de Wuhan (1), des d'on va partir la pandèmia del coronavirus (2), és també un dels quatre grans nodes logístics del transport per ferrocarril de la Xina. Tampoc que és des de Wuhan que, des del 2014, i almenys dos cops per setmana des d'abril del 2016, una línia mercaderies enllaça aquesta ciutat amb Duisburg (RFA) i Vénissieux (França), en un trajecte que dura 15 dies (3), molt més avantatjós que els 30 dies que normalment prenen a un vaixell arribar des de la Xina fins el cor d'Europa (1 [fr]) . Òbviament, tampoc s'ha dit gran cosa sobre el fet que el tràfic de mercaderies entre Wuhan i la RFA i França es va interrompre durant el confinament d'aquella ciutat xinesa, i que va reprendre a finals del mes de març (4), dies abans que acabés el confinament de la ciutat a principis del mes d'abril.

Del que sí que ens ha parlat la premsa és de les acusacions del govern americà a les autoritats xineses, segons les quals el coronavirus hauria sortit d'un laboratori del Wuhan Institute of Virology (6). Més concretament d'un laboratori amb el més alt nivell de bioseguretat P4 (7) d'aquest centre.

De laboratoris amb un nivell de seguretat tan elevat no hi ha gaires al món, i la taula que pots trobar d'aquests laboratoris a la versió en francès de Wikipedia (7) s'ha d'agafar amb pinces. En tot cas, Espanya encara no en té cap (8) i potser valdria la pena saber com i on s'estan investigant les futures vacunes pel tractament de la pandèmia en aquest país car, com diem per aquí: Le chemin de l’enfer est pavé de bonnes intentions.

Pel que fa a Europa, Nature publicava en 2009 un article (9) que presentava un projecte: European research infrastructure on highly pathogenic agents (10) que tenia entre els seus objectius el de posar en xarxa tots els laboratoris europeus amb més alt nivell de seguretat. No he seguit la seva evolució, però no veient entre els membres del projecte ni a la RFA ni al Regne Unit, tinc el sentiment que l'objectiu del projecte no ha reeixit. Quatre anys més tard, PLoS publicava un article on es presentava una Xarxa de laboratoris de l'UE de nivell bioseguretat-4 (11): vuit laboratoris, dels quals dos es troben a la Gran Bretanya.

A Suïssa, el laboratori amb el més alt nivell de bioseguretat (P4) és l'ABC Zentrum del Labor Spiez (12), que es troba prop de la riba del Llac de Thun, al cantó de Bern. Guillaume Carel, periodista de Le Temps, deia al principi del vídeo amb el qual he obert aquest article (13) que anava a presentar-nos la missió i el funcionament d'aquest tipus de laboratoris.

Havent treballat amb dos físics que havien fet el seu servei militar a Spiez i que mai no van obrir boca sobre el que es feia en aquelles instal·lacions (tampoc mai ningú els hi va demanar) se'm va fer molt estrany que l'exèrcit obris a un periodista les portes d'un laboratori especialitzat en amenaces atòmiques, biològiques i químiques. Vaig sortir de dubtes quan el periodista diu que no va poder entrar a l'interior de les instal·lacions per motius de seguretat  i es va haver de limitar a entrevistar el viròleg Christian Beurel, que actualment està investigant el COVID-19.

D'aquesta entrevista retindré que la protecció d'aquest tipus de laboratoris és màxima. Però a l'exèrcit suís saben que el risc zero de què un virus pugui escapar d'aquest tipus de laboratoris no existeix enlloc. Al govern americà poden sospitar que el virus es va escapar del Wuhan Institute of Virology però, pels motius que sigui, i poden ser insospitats, no sembla que estiguin en condicions de provar-ho. Al govern xinès ho neguen però, pels motius que sigui, i poden ser insospitats, tampoc sembla que estiguin en condicions de demostrar-ho.

Qualsevol que sigui l'de la pandèmia, hi ha gent competent que segueix buscant solucions enllà on els incompetents només segueixen buscant culpables. I, francament, el virus pot haver arribat a Europa per on menys hom s'ho espera.

De totes maneres, a Suïssa ahir van tornar a obrir bars, restaurants, comerços, escoles ... Pel que fa als bars i restaurants ..., no vaig veure ningú entre els empleats i els clients amb una mascareta que, d'altra banda, no té cap sentit en aquest tipus de locals. Mentrestant, sembla que el nombre de contaminats ha tornat a pujar per tot arreu.

Es una opinió molt personal, però crec que a la gent se li'n fot tant l'origen de la pandèmia com la fi d'aquesta. Potser ha arribat el moment de sensibilitzar-la organitzant una marató on els runners solidaris participarien per recollir fons destinats a lluitar contra la pandèmia, mentre els sanitaris els aplaudirien al llarg d'un recorregut que passaria pels hospitals de les viles.


  1. Wikipedia: Wuhan [en] [fr] [es] [ca]
  2. Wikipedia: COVID-19 [en] [fr] [es] [ca]
  3. Veure en aquest blog La nova ruta de la seda ... i China: Geopolitical of high-speed trains, publicats respectivament el 25.08.2013 i el 25.08.2014
  4. Marieke van Gompel: First freight train on its way from Wuhan to Europe, RailFreight.com, 28.03.2020
  5. Lily Kuo and Lillian Yang: 'Liberation' as Wuhan's coronavirus lockdown ends after 76 days, The Guardian, 07.04.2020
  6. Veure La doctora Shi Zhengli, publicat en aquest blog el 22.04.2020
  7. Wikipedia: Biosafety Level [en] [fr] [es] [ca
  8. Samuel del Río and Paloma Rodríguez Paulete: ¿Dónde se guardan en España los virus más peligrosos para el ser humano?, COPE, 06.03.2020
  9. Declan Butler: European biosafety labs set to grow, Nature, 11.11.2009
  10. ERINHA Project: Home Page
  11. Carla Nisii et al.: Biosafety Level-4 Laboratories in Europe: Opportunities for Public Health, Diagnostics, and Research, PLoS Pathog. 2013 Jan; 9(1): e1003105. Published online 2013 Jan 17. doi: 10.1371/journal.ppat.1003105
  12. Spiez, myswitzerland.com || Wikipedia: Laboratoire de Spiez
  13. Le Temps - En Suisse, un labo «haute sécurité», Youtube, 08.05.2020

No comments: