Thursday, May 28, 2020

fake news, conspiracionism and dysgenesis


Fa uns dies estàvem bevent un cafè amb un pintor serbi que teníem per casa quan va sortir el tema del coronavirus. L'home ens va dir de manera molt vehement que tota aquesta història del virus no era sinó una conspiració destinada a tenir-nos atemorits a casa, car no era més greu que una de les tantes epidèmies de grip que ens arriben cada any. Que Lluïsa li expliqués que havia perdut el seu pare a causa del virus i que, a un moment donat, podria haver perdut tota la seva família, no el va fer canviar d'idea. I tal com s'estava plantejant la cosa, vam decidir que el millor seria canviar el tema de la conversa.

Uns dies abans, Mayte Rius havia publicat a La Vanguardia un article de lectura recomanada (1) del que et passo alguns paràgrafs:
(...) “Tenemos tendencia a dar por buenas las cosas que coinciden con lo que creemos, con nuestras ideas preconcebidas, de modo que si llega una información que va en la misma línea que tus esquemas mentales es más fácil que la integres, sea verdad o no" (...)
(...) Ello es así porque al cerebro le cuesta mucho -gasta mucha energía- crear un aprendizaje, un patrón concreto de activación de neuronas, y una vez lo ha creado lo guarda para poder recuperarlo, de modo que cuando recibe una información que va en línea de lo ya aprendido le cuesta menos, le es más fácil, y por eso tiene tendencia a creerse, a dar por bueno, aquello que encaja con lo que tiene aprendido, con lo que considera lógico y racional.
(...) Igual que el cerebro absorbe como una esponja informaciones que coinciden con tu ideología (consecuencia de tu vida, tu historia, lo que te han enseñado, tus experiencias...), ignorará la información contraria, la que no encaje con tus patrones, “porque genera disonancia cognitiva y eso provoca malestar, es decirle al cerebro que está equivocado, y eso cuesta mucho”.
(...) De hecho, la única manera de luchar contra el sesgo de confirmación (y el resto de sesgos cognitivos) es ser consciente de su existencia y pararse a reflexionar de forma muy consciente, a pensar de forma racional cuánto de verdad hay o puede haber en lo que nos dicen, “pero eso no lo hacemos en el día a día ni en todo, lo reservamos solo para aquello que nos interesa mucho”, apunta la neuropsicóloga.
En una situació com l'actual, podem estar agraïts de no ser jueus i viure a un Call, car ja sabem com acabaven aquestes coses en altres èpoques. Deixant de banda a Georges Soros, que fa part d'aquella comunitat, avui en dia els objectius de tots els mals han canviat. No hem de veure més que la violència dels comentaris a un vídeo que no fa altra cosa que intentar defendre a Bill Gates de les idees conspiracionistes amb fets (2).

Com afirmava la productora d'aquesta emissió de la RTS: "Els fets ja no són una resposta sòlida que la gent vol escoltar. Ens hem mogut des d'un món dels fets al de les creences. Per tant, hem de repensar la manera d’abordar i de tractar les fake news" (3).

Deixo pels periodistes l'anàlisi de quina és la seva part de responsabilitat en aquesta situació. Personalment, crec que és capital i ara mateix no tinc gaire ganes de veure'ls tirar pilotes fora per traure's la responsabilitat del damunt.


Finalment, voldria afegir que, tot i seguir amb molt d'interès totes les anàlisis que fan els psicòlegs sobre aquest fenomen, no puc deixar de recordar un film de Mike Judge que molts geeks encara tenim com un film culte: Idiocracy (4). Tampoc deixo de demanar-me si, tot plegat no reflecteix res d'altre sinó un estadi de l'evolució de la nostra espècie lligat a un greu problema de disgenèsia (5).

Avui hem posat la lletra al tema. Et proposo que demà escoltem la música.


  1. Mayte Rius: Así presiona tu cerebro para que te creas los bulos. La neurociencia explica cómo de predispuestos estamos a aceptar informaciones falsas según nuestra ideología, el estado emocional, el entorno..., La Vanguardia, 25.05.2020
  2. Ian Sherr: More than 40% of Republicans think Bill Gates will use COVID-19 vaccine to implant tracking chips, survey says, C|Net, 25.05.2020
  3. Info verso: insultes et menaces sur une vidéo de Nouvo, @RTSinfo, 24.05.2020
  4. Veure Paleofuture, publicat en aquest blog el 06.09.2016
  5. Wikipedia: Digenesia [en] [fr] [es] [ca]

No comments: