Wednesday, May 13, 2020

rockin' in the free world

Neil Young - Rockin' In The Free World, Youtube, 01.02.2012

Un amic a qui feia temps que no veia em va proposar celebrar per anticipat el meu aniversari al primer concert que Neil Young (1) donava a Barcelona, el 24 d'abril del 1987. A diferència del que passaria l'endemà a la Casa de Campo de Madrid (2), el Palau d'Esports de Barcelona, tot i ser divendres, no estava ple: a penes 6.000 persones (3).

Per fer ras i curt, el concert no em va agradar. El Palau semblava buit i sense ambient. Neil Young no semblava massa fi, com si diguéssim. L'absència per causes majors de Danny Witten es notava molt als Crazy Horse. També hi havia el tema de les 2.300 peles que havia costava l'entrada d'un concert organitzat, as usual, per Gay & Company. La barreja d'estils del repertori i la barreja entre els acústics íntims i temes fent petar un equip carregat de decibels a un Palau de dimensions exigües, em va acabar de des-concertar.

Hi ha etapes i temes de la carrera de Neil Young que m'han agradat molt i molt, i d'altres que he decidit oblidar. En 1989, Young va treure un dels temes que més em van agradar: Rockin' In The Free World (4) (lletra), i el va publicar a Freedom (5), l'àlbum que el va tornar a catapultar al davant de l'escena després d'una dècada per oblidar.

Un dels més grans sarcasmes d'aquest tema es va ser que va ser utilitzat a la campanya de les primàries americanes que va precedir a la pandèmia tant per Bernie Sanders, de qui Young es va manifestar partidari, com per Donald Trump que, finalment, es va fer amb la llicència per seguir-lo utilitzant a la seva campanya.

Potser és per aquest motiu que prefereixo sentir la versió que va fer un redskin (7): Tim Steinfort, que també és autor d'altres temes amb els que m'identifico força més que amb una part del públic que va als seus concerts:  Dear God i Freedom, que pots trobar més abaix i del qual et recomano donar un cop d'ull a la lletra.

Haymaker - Rocking in a free world (Neil Young cover), Youtube, 15.05.2018

Tim Steinfort - Freedom, Youtube, 01.07.2016


  1. Wikipedia: Neil Young [en] [fr] [es] [ca]
  2. Santiago Alcanda: Como un huracán, El País, 27.04.1987
  3. Jordi Bianciotto: L'estrena de 'cavall boig', El Periódico, 30.05.1987
  4. Wikipedia: Rockin' In The Free World
  5. Wikipedia: Freedom
  6. Wikipedia: Redskins [en] [fr] [es] [ca
  7. Tim Steinfort: Facebook || Youtube || Wikipedia:  only in french [fr] || antisistema-borrachosorugullosos.blogspot.com

No comments: