Sunday, May 31, 2020

the pathological pursuit of profit and power

The Corporation - La Corporacion (español - spanish), Youtube,

El passat 24 de maig, Público publicava la traducció a l'espanyol d'una entrevista molt interessant (1) de Nick Buxton (2) a Joel Bakan (3) que, a més de professor de Dret de la Universitat de Columbia Britànica i músic de Jazz, és el guionista d'un documental canadenc del 2003: The Corporation (4), basat en el seu llibre: The Corporation: The Pathological Pursuit of Profit and Power (5)
Aquest documental analitza i descriu a la corporació multinacional moderna des dels seus inicis i compara el seu comportament i el seu ànim de lucre amb el d'un psicòpata clínicament diagnosticat. Així, les pràctiques corporatives examinades pel documental encaixarien amb els símptomes que els experts consideren definitoris de la psicopatia, el que acaba per testificar un especialista de renom en el camp de la psicologia criminal.
La llista de personatges que intervenen a un moment o un altre del film, donant la seva opinió a favor o en contra de les corporacions és senzillament impressionant i d'una qualitat brutal (6), tant com els premis que ha rebut a diferents festivals (7). Fins i tot comentaristes conservadors a 'The Economist' el van designar com "un atac sorprenentment racional i coherent contra la institució més important del capitalisme".

Nota: Pots trobar al video subtitulat en espanyol amb el que he obert aquest article els tres episodis de la sèrie. Com la durada total del documental és de 2h 45', pots trobar els tres episodis separats als enllaços següents:
Tingues en compte que, tan en la versió completa, com en aquests episodis, la resolució de la imatge és molt baixa. Per una versió HD del documental, has de obrir la versió original i completa en anglès: The Corporation – Feature, Documentary que, per motius que prefereixo ignorar, té una durada de 20' inferior a la versió en espanyol.

  1. Psicópatas seductores. La corporación moderna, Público, 24.05.2020
  2. Nick Buxton in Transnational Institute (TNI) || Transnational Institute (TNI): Home page || Wikipedia [en] [fr] [es] [ca]
  3. Joel Bakan: Home page || Wikipedia [en] [fr] [es] [ca]
  4. The Corporation: Home page || Wikipedia [en] [fr] [es] [ca] (movie)
  5. The Corporation: The Pathological Pursuit of Profit and Power (book)
  6. IMDb: The Corporation (2003) - Full Cast & Crew
  7. IMDb: The Corporation (2003) - Awards

No comments: