Sunday, May 24, 2020

friedrich nietzsche et la suisse

Sheldon Cooper - Habla sobre Nietzsche, Youtube, 04.08.2017

Avui m'agradaria parlar de Friedrich Nietzsche (1). Si he escollit aquest sketch de la sèrie The Big Bang Theory (2) és per recordar-li a qui calgui fer-ho que, per a Nietzsche, els remeis més eficaços contra el nihilisme (3) són l'amor apassionat per la vida i l'humor com a estratègia per conquerir i per a suportar la veritat (4).

De Nietzsche i de la seva obra s'han dit moltes coses. Les més conegudes tenen més a veure amb la militància nazi de la seva germana: Elisabeth (5) i la manipulació que va fer de l'obra del seu germà, que no pas amb les idees de Friedrich. També hi ha coses de les quals no s'ha parlat gaire, com ara que els avantpassats dels Nietzsche eren originaris de Polònia. (cf. 1 [fr]).

Avui però m'agradaria parlar-te d'un aspecte de la seva vida que tampoc és conegut de tothom: els anys que Nietzsche va viure a Suïssa.

Però millor començar pel principi. Friedrich Nietzsche va néixer a Rocken (Prússia), el 15 d'octubre de 1844. Sobre la seva infància i els seus estudis millor et llegeixes el que diuen d'ell a Wikipedia. Als 21 anys (1865) els seus companys el van portar a un prostíbul de Colònia: dit així, és com si ell no volgués anar-hi, clar.  I diuen els que saben d'aquestes coses que va ser on va enganxar la sífilis (cf. 1 [es]). Dos anys més tard (1867) es va presentar com a voluntari per fer el servei militar, però no va durar ni un any, car va caure d'un cavall i va haver de tornar a la Universitat (1868). Va ser durant aquell any que va conèixer Richard Wagner a Leizpig (8).

Friedrich Nietzsche va ser anomenat professor a Basilea als 24 anys. Source: Getty Images
Quan tenia 24 anys (1868), gràcies als contactes d'un antic professor de filologia que havia tingut a la Universitat de Bonn, Nietzsche va rebre una oferta extraordinària de la Universitat de Basilea per exercir com a professor de filologia clàssica abans de llicenciar-se, convertint-se en el professor més jove de la universitat. A Swissinfo diuen que la seva contractació s'explica perquè la universitat de Basilea passava per dificultats financeres i va decidir contractar joves professors encara no qualificats (17). Hi ha biografies que diuen que donava conferències sobre Homer, Esquil, els filòsofs pre-platònics, Sòcrates ... Poques diuen que era un pèssim professor i que algunes de les seves matèries no tenien més de dos inscrits.

Nietzsche va adquirir la nacionalitat suïssa molt més ràpidament del que és possible fer-ho ara: i molt probablement també en aquella època. Quan et diguin que Nietzsche era apàtrida recorda que pel fet d'haver-se nacionalitzat suís va haver de renunciar a la seva nacionalitat prussiana. Quan va esclatar la guerra Franco-Prussiana va demanar un permísa a les autoritats suïsses per servir com a sanitari amb les tropes prussianes. Va obtenir-lo en agost del 1870 i, en aquest, cas no va durar més d'un mes, car va contreure la diftèria i la disenteria, malalties que es van afegir a la sífilis que ja feia anys que portava al damunt i li van arruïnar la salut de per vida (9).

Nietzsche va viure a Basilea durant deu anys. Sis en aquest edifici.
La vila encara no ha donat el seu a cap carrer.
Susanna Petrin: Friedrich Nietzsche wartet seit 1994 auf eine nach ihm benannte Strasse,
bzbasel.ch, 19.08.2014
Durant els seus primers anys a Basilea es va desenvolupar la vella amistat entre Nietzsche i Richard Wagner, que va viure exiliat primer a Zürich i després a Luzern entre 1849 i 1872 (10). Al principi Nietzsche tenia una molt alta estima de Wagner, però aquesta es va anar refredant amb el temps a causa del cristianisme que anava penetrant decididament a l'obra Wagner, el seu nacionalisme xovinista i el seu antisemitisme (cf. 1) (11) (12).

Silsersee, Piz Corvatsch im Hintergrund
El 24 de juny de 1879 Nietzsche escrivia a la seva germana Elisabeth i li deia haver trobat "la terra promesa" a Sils-Maria (13), al cantó dels Grisons, Suïssa. Nietzsche adorava aquest lloc, situat a 1800 m d'altitud, a la vall de l'Alta Engadina, entre el llac de Sils i el llac de Silvaplana, als peus del Piz Corvatsch i Piz da la Margna. A Le Voyageur et son ombre (§338) va descriure aquest indret com: Un endroit magnifique qui semble naître de la «fusion de l’Italie et la Finlande» (...) «la patrie de toutes les nuances argentées de la nature».

Sils-Maria era una petita localitat de vacances per on també va passar bona part de la intel·lectualitat europea. Alguns exemples, per ordre alfabètic: Marc Chagall, Jean Cocteau, Friedrich Dürrenmatt, Albert Einstein, Max Frisch, Giovanni Giacometti, André Gide, Herman Hesse, Eugène Ionesco, Thomas Mann, François Mauriac, Yehudi Menuhin, Elsa Morante, Alberto Moravia, Marcel Proust, Rainer Maria Rilke, Giovanni Segantini, Richard Strauss, Rabindranath Tagore ... També Anne Frank, va passar-hi passà els estius de 1935 i 1936 (cf. 6) (14) (15).

Tripadvisor: Nietzsche-Haus
La data de la lletra que Nietzsche va escriure a la seva germana correspon a la seva primera visita a Sils-Maria, on després va passar els estius del 1883 al 1888, a una habitació llogada al primer pis d'una casa propietat de la família Durisch que més tard es va transformar en un museu: Nietzsche-Haus (16).

Cal dir però que, entre Nietzsche i Sils-Maria no va ser l'amor a primera vista. Fins i tot abans d'anar-hi, Nietzsche va escriure que: "Malauradament, l'Engadine era inaccessible a causa de la massa de turistes alemanys i de Basilea que hi anaven", segons Mirella Carbone, comissària de la Nietzsche-Haus (cf. 16). Però dues setmanes van ser suficients perquè canviés radicalment d’opinió (17), dient que li hauria agradat tenir prou diners per poder construir una casa de fusta de dues habitacions a la península que s'endinsa al llac de Sils, on antigament hi havia un "castellum" romà.  Però els ingressos que li permetien viatjar per França o Itàlia no li van permetre de realitzar aquest somni al nostre país.

Va ser el mateix any que va escriure a la seva germana que Nietzsche va haver de jubilar-se de la Universitat als 35 anys (1879), a causa dels greus problemes de salut. I va ser a Sils-Maria que el 1881 va tenir la inspiració d'escriure la seva obra mestra: Així parlà Zaratustra: Un llibre per a tothom i per a ningú (18). Prenent en préstec el que va dir Jaume Perich d'El Capital de Karl Marx: un dels llibres que més ha fet parlar i menys ha fet llegir, es podria dir el mateix d'aquest llibre, al que tothom li ha donat la interpretació que bonament li ha vingut de grat.

Sense oblidar a la germana de Nietzsche, la seva adhesió a la causa nazi i la manipulació que va fer de l'obra i del pensament del seu germà (19), pots trobar un munt de disbarats que s'han dit d'ell a la literatura, a la premsa i fins i tot a Youtube. Ara bé, en aquest terreny, he de dir que no puc sinó recomanar-te la lectura d'un article absolutament delirant que José Antonio Luna va publicar en 2019 a eldiario.es: La filosofía tras 'Alien': el octavo pasajero era Nietzsche (20).

Si Nietzsche encara estigués al país, probablement aniria a veure'l i l'invitaria a beure unes birres que prendríem mentre li ensenyava l'article traduït amb Google Translator. Estic gairebé segur que passaríem una tarda genial.


  1. Wikipedia: Friedrich Nietzsche [en] [fr] [es] [ca
  2. The Big Bang Theory: The Good Guy Fluctuation, Season 5, Episode 7 - Aired October 27, 2011
  3. Wikipedia: Nihilism  [en] [fr] [es] [ca]
  4. Grau Santos: El humor y la alegría en Nietzsche. El desafío del nihilismo, elcultural.com, 21.06.2000
  5. Wikipedia: Elisabeth Förster-Nietzsche [en] [fr] [es] [ca]
  6. Wikipedia: Sils-Maria [en] [fr] [es] [ca]
  7. Robert Maggiori: Nietzsche à Sils-Maria, Libération, 21.07.2010 
  8. Wikipedia: Richard Wagner [en] [fr] [es] [ca] || Metin Arditi: Dictionnaire amoureux de la Suisse, Plon, 2017
  9. Célébrités en Suisse: Friedrich Nietzsche, switzerlandisyours.com. Et proposo donar un cop d'ull comparatiu al llistat de les "celebritats" que han viscut al nostre país i que recull aquesta pàgina. Aquí ho deixo  
  10. Yelmarc Roulet: Une idylle au cœur du fracas wagnérien, Le Temps, 16.07.2012 
  11. France Farago; Eloïse Libourel: Les frontières - Concours commun IEP, SEDES, 2011, veure Chap 2.1 - Un fervent européen, cosmopolite et "antipolitique", frontalier permanent i Chap 2.2. - La haine  du nationalisme et de son corollaire: l'antisémitisme.
  12. Álvaro Cortina: Nietzsche y Wagner: entre el Lago de los Cuatro Cantones y el primer Festival de Bayreuth, JotDown, Septiembre 2012
  13. Jean Blain: Sur les traces de Nietzsche, L'Express, 01.02.2009
  14. François Bostnavaron: Sils-Maria, de Nietzsche à Olivier Assayas, Le Monde, 03.09.2014
  15. Bernard Wuthrich: Dans les pas de Friedrich Nietzsche en Engadine, Le Temps, 28.10.2019
  16. Nietzsche-Haus: Home page || Wikipedia [en] [fr] [es] [ca] || Pots trobar una resumida guia de viatge a Philippe Viguié-Desplaces: À Sils-Maria, dans les pas de Nietzsche, Le Figaro, 05.02.2013
  17. Olivier Pauchard, Luigi Jorio: Le réveil alpin de Friedrich Nietzsche, SwissInfo, 01.10.2004
  18. Wikipedia: Així parlà Zaratustra [en] [fr] [es] [ca]
  19. Jaume Pi: La hermana que ‘convirtió’ a Nietzsche en nazi, La Vanguardia, 23.05.2020
  20. José Antonio Luna: La filosofía tras 'Alien': el octavo pasajero era Nietzsche, eldiario.es, 24.09.2019

3 comments:

Roy Batty said...

L'amic Pepo va enviar-me ahir per WhatsApp aquest missatge: Un dels darrers treballs publicats de na Yael és la traducció al català de "Carrer Ordener, Carrer Labat", de la filòsofa francesa Sarah Kofman, que s'autodefinia com a "filla (intel·lectual) d'en Nietzsche". Veure Yael Langella (02.11.2019) i Yael Langella (11.01.2020)

Roy Batty said...

Una lectura a afegir a la llista:

Maricel Chavarría: ¿Por qué Nietzsche pasó de adorar a Wagner a odiarlo?, La Vanguardia, 21.05.2020

Roy Batty said...

El dimecres 27 de maig, l'amic Pepo va enviar-me aquestes referències que passo a incloure:

Carme Castellnou Sedó: Tras las huellas de Nietzsche: relato de una peregrinación a Sils-Maria, La Viajera Incansable, 14.06.2019

Diego Sánchez Meca: El espíritu de Sils Maria, alejandradeargos.com, 06.06.2015