Wednesday, June 10, 2020

praderies de posidònia: ecologia versus turisme

Presentación del proyecto Bosque Marino de Posidonia oceanica de Red Eléctrica, Youtube, 14.11.2018

A principis del 2019 entrava en vigor el Decret 25/2018, aprovat pel Govern Balear en juliol del 2018, conegut amb el nom de Fons Posidònia. A través d'aquest fons totes les agressions a les praderies de posidònia haurien de ser compensades amb aportacions econòmiques destinades a garantir la conservació de l'espècie (1). Tot just aplicat, estava previst que el Fons Posidònia rebés 200.000 euros per part de l'empresa pública de ports de les Illes Balears, a conseqüència de l'impacte ambiental de la millora d'un port a Ciutadella (Menorca).

Si la construcció d'un enllaç submarí entre Mallorca i la península Ibèrica havia afectat uns 100m² de posidònia a les Balears -l'equivalent del dany que pot fer un gran creuer que fondegi sobre una praderia de posidònia- Red Eléctrica Española (REE) va preferir al pagament d'una compensació que ja estava de totes maneres pressupostada, invertir més d'un milió d'euros en el llançament d'un projecte de recolonització de praderies de posidònia al litoral nord de l'illa de Mallorca (2).

Aquest projecte, que tenia per objectiu la restauració de 2 Ha de praderies de posidònia degradades a la Punta de l'Avançada, a la Badia de Pollença (3), era el resultat d'una col·laboració entre Red Eléctrica Española (REE) i el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC). El projecte estava dirigit per Jorge Terrados (4), director de l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (IMEDEA) (5).
Sobre l'interès que aquest projecte té per REE et proposo llegir els articles que van dedicar-li a La Vanguardia i a eldiario.es (cf. 2), però també les informacions que pots trobar a les pàgines de REE (6).
Més enllà de tot el que representa una l'existència de les praderies de posidònies en l'ecosistema marí que es crea al seu voltant (7), val la pena recordar que estan considerades com un hàbitat d'interès prioritari a la Unió Europea, gràcies al valor ambiental i econòmic que aporten (cf. 2):
  • La seva influència en la preservació dels ecosistemes aquàtics i els sistemes dunars. Car la presència d'una praderia de posidònia esmorteix la força de l'onatge i ajuda a estabilitzar les costes reduint la seva erosió: en certs casos, s'ha observat que pot arribar a reduir fins a un 50% l'altura de l'ona. A més, també contribueix a alimentar la platja, ja que els fragments de petits crustacis que s'incrusten a les seves fulles, s'acaben transformant en sorra.
  • Les praderies de posidònia són també un fantàstic magatzem de carboni orgànic que pot segrestar entre  17 i 250 vegades el carboni segrestat pels boscos tropicals. En aquest sentit, evitar que s'alliberi el carboni de la matèria vegetal morta de les praderies degradades és un dels elements més importants per frenar la crisi climàtica. Jorge Terrados afirma que la posidònia és "l'espècie amb més capacitat per emmagatzemar carboni en sediment" que tenim al món, car té la capacitat de segrestar el carboni durant molt més temps. "Les branques que queden al bosc es descomponen més ràpidament que la matèria vegetal morta de la posidònia. No hi ha fusta morta en un bosc que tingui més de 200 o 300 anys d'antiguitat. En canvi, pot haver-hi fragments de posidònia que tinguin més de 1.000 o 2.000 anys" .
Una de les situacions més abracadabrants del projecte de recolonització de les praderies de posidònia va arribar quan, al mateix moment que REE tirava endavant el projecte en el que estava invertint més d'un milió d'euros, a l'extrem oposat de l'illa, s'estaven eliminant de les platges, car les restes de posidònia desagradaven als turistes, que acabaven per marxar buscant altres platges més "netes" (8).

No he anat més enllà per saber què van fer-ne de la posidònia que van traure de la platja. Però tinc la sospita que no la van utilitzar, com tradicionalment es feia, per a preparar medicines per a desinfectar ferides o per curar les varius, ni tan sols per adobar els camps de conreu (9). Tampoc he anat més enllà per conèixer que s'està fent a Catalunya (cf. 7) o al País Valencià en la protecció i recolonització de les praderies de posidònia.

Campos: queixes posidònia a es Trenc, Youtube, 08.08.2019


  1. Baleares aprueba proteger 650 kilómetros cuadrados de posidonia, efeverde, 27.07.2018
  2. REE prevé acabar este otoño la recuperación de 2 hectáreas de pradera de Posidonia oceánica en Baleares, La Vanguardia, 21.06.2019 || Marta Montojo: Baleares empieza a repoblar praderas de posidonia, la planta que favorece las aguas cristalinas, eldiario.es, 05.07.2019
  3. Badia de Pollença: Google Maps
  4. IMEDEA: Jorge Terrados || Por qué la posidonia es fundamental para la buena salud de nuestro mar. Entrevistamos al director del IMEDEA, Jorge Terrados, Escala Palma, 11.07.2019
  5. Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (IMEDEA): Home page. L'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (IMEDEA), és un centre mixte de recerca entre el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) i la Universitat de les Illes Balears (UIB).
  6. REE: El Bosque Marino de Red Eléctrica: recuperación de praderas de Posidonia oceanica ||  Guia Pràctica. El plantado de Posidonia oceanica. Técnica desarrollada en el proyecto ‘Uso de semillas y fragmentos de Posidonia oceanica en la restauración de zonas afectadas por la actividad de Red Eléctrica de España’, 02.11.2018 (PDF)
  7. No et perdis aquesta pàgina: Posidònia - Flora i Fauna Marina de la Costa de Barcelona - El Maresme || Eugenio Fernández: La desconocida fauna de la posidonia, eldiario.es, 15.06.2019
  8. La posidonia espanta a los bañistas de la playa de Es Trenc, Canal 4 Noticias, 08.08.2019 || T. Riera / F. Marí: Denuncian la retirada de posidonia de ses Covetes sin autorización, UH Noticias, 12.08.2019
  9. Alguers de posidònia, historiesdemar.wordpress.com, 19.06.2017

No comments: