Tuesday, June 9, 2020

shadow balls in los angeles reservoir

Veritasium en español: ¿Por qué hay 96000000 de Bolas en esta Reserva de Agua?, Youtube, 19.07.2019

Derek Muller (1) és australià, nascut al Canadà i fill de pares sud-africans. Però és més conegut com a físic, inventor i pel seu treball com a divulgador científic, Molts dels seus treballs han estat mencionats a publicacions com Scientific American, Wired, Gizmodo  i i09. Altrament, la visita del seu compte a Twitter, però sobretot el de Youtube, és altament recomanada.

Si el seu canal Youtube està ple de vídeos molt interessants, el que avui m'agradaria compartir amb tu correspon a un que vaig trobar al·lucinant: Why Are 96,000,000 Black Balls on This Reservoir? Publicat a la versió en anglès del canal el 10.05.2019 i traduït a l'espanyol el 19.07.2019, aquest vídeo ens presenta una solució tecnològica a un problema lligat a la qualitat de l'aigua potable dels embassaments gestionats per Los Angeles Water and Power Department (LADWP) (2): en el cas d'aquest vídeo, el de l'embassament de Las Vírgenes (3).

La solució tecnològica de la qual et parlava consistia en buidar 96 milions de boles 10 cm de diàmetre en plàstic negre (4) a l'embassament, amb l’objectiu d’evitar la formació d'un bromat cancerigen que es crea quan el brom, que es troba de manera natural en l'aigua que alimenta l'embassament, reacciona amb el clor sota la llum solar.

La LADWP ja havia utilitzat abans aquestes boles, fabricades per AWTT (5), a altres embassaments més petits: e.g. Ivanhoe en 2008 i va observar que els guanys no es limitaven només a conservar les propietats químiques de l'aigua destinada al consum humà, sinó també a evitar la seva evaporació de manera molt significativa: entre un 85% i un 90%.  Set anys més tard també les va utilitzar a Las Vírgenes (6).

La informació del vídeo és molt interessant, també el seu contingut pedagògic ..., el problema és que el vídeo és del 2019 i Derek Muller no diu res sobre el fet que, ja en 2015, les boles d’ombra havien de ser eliminades d'altres embassaments gestionats per la LADWP: Ivanhoe, Elysian i Upper Stone Canyon. I que a l'únic que es guardarien per amortir el seu cost seria al de Las Vírgenes (7).

El motiu? Les normes federals que exigeixen que es cobreixin tots els dipòsits d'aigua potable que es trobin a l'aire lliure. També el seu cost: cobrir l'embassament de Las Vírgenes tindria un cost de 250 milions de USD per instal·lar una coberta de 175 Ha. En comparació, els milions de boles de plàstic que cobreixen la superfície de l'embassament tenen una vida útil de deu anys i no requereixen gairebé cap manteniment. En paral·lel, la LADWP també ha pogut fer baixar els costos amb la reducció de la utilització del clor, després de constatar que les boles d’ombra han reduït la quantitat d’algues que necessiten aquest tractament (7).


  1. Derek Muller: Home page, LinkedIn, Wikipedia [en] [fr] [es] [ca], IMDb, Twitter, Youtube [en] [es]
  2. Los Angeles Water and Power Department (LADWP): Home Page
  3. Las Vírgenes Reservoir, Las Vírgenes Municipal Water District || Las Virgenes Reservoir, Facebook
  4. Wikipedia: Shade balls
  5. Advanced Water Treatment Technologies (AWTT): Home Page 
  6. 96m water-saving shade balls released into LA reservoir – video, The Guardian, 12.08.2015 || Filling a Reservoir With ‘Shade Balls’, The New York Times, 12.08.2015
  7. Elizabeth Daigneau: L.A. Says Goodbye to ‘Shade Balls’, governing.com, December 2015

No comments: