Tuesday, June 30, 2020

geoguessr - detectiu en geografia

Devinez dans quel pays je suis? - GeoGuessr, Youtube, 10.07.2016

El passat 27 de maig, a Korii (1) presentaven gairebé com una novetat un joc que existeix des del 2013: GeoGuessr (2). Com acabo de descobrir que entre els meus coneguts molts no el coneixen, t'explicaré les bases d'aquest joc, recordant-te que és super addictiu.
  1. El primer que has de fer és inscriure't, car el teu compte anirà guardant els punts que has anat guanyant a les teves partides i evitarà que les repeteixis.
  2. El joc comença deixant-te a un lloc del món escollit a l'atzar. El teu objectiu és deduir on et trobes, desplaçant-te en mode Google Street View, i recolzant-te amb les informacions que vagis recollint: paisatge, vegetació, panells de senyalització, matrícules dels cotxes, ...
  3. Un cop creus que has descobert on et trobes, punxes amb la rata un marcador a un mapa del món que pots moure, ampliar o reduir per identificar el lloc al qual creus haver arribat al principi de la partida. Un cop l'has validat, GeoGuessr dibuixarà una línia entre la teva resposta i la resposta vàlida, indicant la distància.
  4. La puntuació que obtindràs varia entre 0 (si la distància entre la posició que has entrat i la resposta correcta és enorme) o un màxim de 5.000 punts si la posició que has entrat es troba a uns 200 metres o menys de la ubicació real on has aparegut.
  5. Cada partida consta de 5 emplaçaments que has d'endevinar on es troben, el que fa que la puntuació màxima a la qual és possible arribar sigui de 25.000 punts.
Just uns petits consells. Mira d'aplicar un xic més de sentit comú que el de l'autor del vídeo Amb això vull dir que, si et trobes al bell mig d'un paisatge tropical i et trobes amb un panell escrit en portuguès i un cotxe de policia amb inscripcions escrites en la mateixa llengua, és altament improbable que et trobis a Veneçuela. I si en aquest panell trobes una inscripció amb la paraula Rodovia, mira de tenir oberta la versió en anglès de Wikipedia, tecleja aquest nom i sabràs almenys ràpidament a quin país et trobes ..., però recorda que Brasil és un país molt gran i, abans de punxar compulsivament, mira d'obtenir altres informacions per precisar un xic més la teva posició. Altrament, la teva puntuació pot no canviar gaire de la que l'autor del vídeo ha tingut en punxar Veneçuela.

Altrament, si et trobes amb un panell de senyalització amb el nom de Šachov, entra ràpidament aquest nom a Wikipedia, mira't el mapa i ràpidament podràs trobar amb força precisió el lloc on has començat la partida. El problema amb què et pots trobar és que, si entres el nom de Šachov a Google Maps, veuràs que hi ha diferents pobles que porten aquest nom a la República Txeca, i no estan precisament molt a prop els uns dels altres. Millor seguir buscant altres indicis abans de punxar compulsivament la posició d'un d'ells. Aquí rau tota l'addició d'aquest joc.

Ja com a geògraf, recomanar-te que, a la fi de cada partida, prenguis el temps d'anar Wikipedia per aprendre tres o quatre coses sobre els indrets que has visitat a la teva partida i fer un recorregut ja més relaxant per la zona amb Google Maps i Google Street View.

Personalment, sovint m'agrada passejar-me amb Google Street View pels carrers d'Ushuaia. Un viatge que comença gairebé sempre a l'aeroport, seguint el passeig Roque Sánchez Galdeano fins a la vila.


  1. Benjamin Benoit: «GeoGuessr», le jeu de géographie addictif, Korii, 27.05.2020
  2. GeoGuessr: Home page || Wikipedia [en] [fr] [es] [ca]

No comments: